Česnečka pomáhá. Připravit si lze i variantu pro efektivní podporu imunity
Světové pokrmy

Česnečka pomáhá. Připravit si lze i variantu pro efektivní podporu imunity

Česneková polévka neboli česnečka patří mezi tradiční pokrmy (nejen) české kuchyně. Můžete si přitom připravit i enormně zdravou variantu. Původ česnečky Najít původ česnečky není vůbec jednoduché, protože se dnes připravuje na mnoha místech světa […]

Květáková polévka: Připravit si lze i luxusní variantu
Světové pokrmy

Květáková polévka: Připravit si lze i luxusní variantu

Květáková polévka je levným a rychlým pokrmem, který asi gurmány příliš lákat nebude. Jenže připravit si ji lze v mnoha variantách, jež mohou být nezvyklé. Kde se vzal květák? Květák je košťálová zelenina, která se v české […]

Zázvorová limonáda: ideální nápoj pro období chřipkových epidemií
Nápoje a alkohol

Zázvorová limonáda: ideální nápoj pro období chřipkových epidemií

Zázvorová limonáda je velkým hitem. Zázvor je zdravý kořen, jenž mj. účinkuje v období chřipkových epidemií. Nápoj navíc umí v zimě zahřát a v létě osvěžit. Původ zázvorové limonády Zázvorová limonáda, které se nesprávně říká zázvorové pivo, se […]

Kletzenbrot: ovocný chléb, který patří k nejstarším vánočním moučníkům vůbec
Světové pokrmy

Kletzenbrot: ovocný chléb, který patří k nejstarším vánočním moučníkům vůbec

Kletzenbrot patří mezi tradiční vánoční pochoutky. Ovocný chléb, který se dnes připravuje především v Rakousku, je navíc nejen chutný, ale obsahuje také spoustu zdravých ingrediencí. Původ kletzenbrotu Ovocný chléb je populární v jižním Německu, Rakousku a na […]

Crème brûlée: lahodný dezert „oblíbený od Paříže po Peorii"
Světové pokrmy

Crème brûlée: lahodný dezert „oblíbený od Paříže po Peorii“

Crème brûlée je vynikající dezert, který se stal v posledních desetiletích oblíbeným po celém světě. Jeho příprava přitom není nijak složitá. Původ crème brûlée Crème brûlée je dezert, jehož původní domovinou je Francie. První zmínky o něm […]

Ragú: pokrm, který jste v pravé podobě možná nikdy neochutnali
Světové pokrmy

Ragú: pokrm, který jste v pravé podobě možná nikdy neochutnali

Ragú je pokrmem, který je často zaměňován s jinými jídly. Mnozí lidé ho tak nikdy v pravé podobě neochutnali, ač jsou přesvědčeni o opaku. Jaký je původ pokrmu? Ragú je pokrmem, který mnozí lidé spojují s Itálií. V širším […]

Francouzské madlenky budou skvělé jako vánoční pečivo
Pečivo a těstoviny

Francouzské madlenky budou skvělé jako vánoční pečivo

Francouzské madlenky jsou pečivem, které je na západě Evropy velmi populární. Hodí se také jako vánoční dobrota, jíž si ostatně letos můžete snadno připravit. Původ madlenek Madlenky jsou tradiční vánoční cukrovinkou, jejíž původ lze zřejmě […]

Majoneza
Koření a dochucovadla

Majonéza: do bramborového salátu lze použít zdravější varianty

Majonéza je nedílnou součástí české kuchyně, přičemž se používá i při přípravě „vánočního“ bramborového salátu. Lze přitom použít i zdravější varianty. Původ majonézy Majonéza vznikla podle všeho už v 18. století a zasloužili se o ni […]

Bešamelová omáčka: základ pro mnohé pokrmy, který si lze připravit zdravěji
Světové pokrmy

Bešamelová omáčka: základ pro mnohé pokrmy, který si lze připravit zdravěji

Bešamelová omáčka neboli bešamel je velmi jednoduchá a může tvořit základ mnoha dalších pokrmů. Navíc si ji lze připravit zdravěji. Původ bešamelové omáčky Ačkoli je bešamelová omáčka tradičním pokrmem francouzské kuchyně, její původ musíme zřejmě […]