Mahlab: poměrně vzácné koření, které je výtečné ve sladkém pečivu
Koření a dochucovadla

Mahlab: poměrně vzácné koření, které je výtečné ve sladkém pečivu

Mahlab je poměrně vzácné koření, které se používá především v oblasti Středomoří. Jedná se o výtečnou surovinu při přípravě sladkých pokrmů. Původ mahlabu Mahlab patří mezi poměrně atypická koření. Vyrábí se totiž ze semen stromu, který […]

Musaka
Světové pokrmy

Musaka: zdravý pokrm, který si lze připravit i s vejcem či kozím sýrem

Musaka patří mezi pokrmy, které jsou u nás spojovány především s řeckou kuchyní. Existují ale i mnohé další varianty z jiných oblastí. Původ musaky Musaka je tradičním zapékaným pokrmem, který se připravuje především v oblasti Balkánu a Blízkého […]

Špalda: prastarý druh pšenice, který pomáhá imunitě i trávení
Obiloviny

Špalda: prastarý druh pšenice, který pomáhá imunitě i trávení

Pšenice špalda je prastará obilnina, která se opět začíná dostávat do popředí zájmu. Je totiž nutričně bohatá, dobře stravitelná a pomáhá s některými neduhy. Původ pšenice špaldy Špalda je prastarým druhem pšenice, jejíž původní domovinu asi […]

Meruňka oblíbené ovoce s vysokým obsahem vitamínu C
Ovoce

Meruňky: oblíbené ovoce s vysokým obsahem vitamínu C

Meruňky jsou ovocem, které je u nás dlouhodobě oblíbené. Kde se ale vlastně nachází jejich původní domovina a jaké kladné účinky mají na naše zdraví? Víte, co všechno si z nich doma připravit? Původ meruňky obecné […]