Kotvičník zemní na zahrádce
Bylinky a rostlinky

Kotvičník zemní: rostlina, která je často označována jako bylinné afrodiziakum

Kotvičník zemní je rostlinnou která u nás volně roste poměrně vzácně, ale je doporučována pro své pozitivní účinky. Na druhou stranu by ji neměl používat každý, protože některým skupinám může i uškodit. Původ a rozšíření […]

Polévka z ptačích hnízd a slin. Za kilo této „pochoutky“ můžete zaplatit i 2 000 dolarů
Světové pokrmy

Polévka z ptačích hnízd a slin. Za kilo této „pochoutky“ můžete zaplatit i 2 000 dolarů

Ve světě existuje mnoho bizarních jídel, nicméně pomyslné první místo zřejmě můžeme s klidem přisoudit polévce z ptačích hnízd, která je tvořena především slinami. Dobrou chuť! Odkud se polévka z ptačích hnízd vzala? Ne, není známo, […]

Ryba Fugu: obsahuje smrtící jed, který je až 200× nebezpečnější než kyanid draselný
Ryby a mořské plody

Ryba Fugu: obsahuje smrtící jed, který je až 200× nebezpečnější než kyanid draselný

Fugu je ryba, která se konzumuje především v Japonsku. Přesto je známá po celém světě, protože se jedná o velmi nebezpečnou pochoutku. Některé části fugu jsou totiž extrémně jedovaté. Výskyt ryby fugu Fugu je japonský název […]

Kimči: jedna z pěti nejúčinnějších potravin prevence proti rakovině
Světové pokrmy

Kimči: jedna z pěti nejúčinnějších potravin prevence proti rakovině

Kimči je korejské národní jídlo, které tvoří fermentovaná zelenina a koření. Tato příloha disponuje ostrou chutí, takže zaujme především milovníky pikantních jídel, zároveň je ale velmi zdravá. Původ kimči Kimči je pokrm s dlouhou historií. První […]

Saké: japonský nápoj, který může pomoci s mnoha zdravotními komplikacemi
Nápoje a alkohol

Saké: japonský nápoj, který může pomoci s mnoha zdravotními komplikacemi

Saké zná mnoho Čechů pouze z japonských filmů, anebo ze západních snímků, které nějak odkazují ke kultuře Japonska. Tento zajímavý alkoholický nápoj dnes ale můžete jednoduše sehnat i u nás. Historie saké Saké v japonštině označuje v podstatě […]

Japonská kuchyně: originální a pestrá, navíc patří mezi nejzdravější na světě
Světové kuchyně

Japonská kuchyně: originální a pestrá, navíc patří mezi nejzdravější na světě

Japonská kuchyně je v mnoha ohledech typická. U nás je známá především díky suši, ale existuje mnoho dalších charakteristických pokrmů, které jsou nejen chutné, ale také zdravé! Historie japonské kuchyně Japonská kuchyně byla v minulosti ovlivněna dalšími […]

Pohanka je obilovina, která získává na oblibě
Obiloviny

Pohanka: velmi zdravá potravina vhodná při bezlepkové dietě

Pohanka se na našem území používá již mnoho staletí. Velký „boom“ ovšem zažívá především v poslední době, protože výtečně zapadá do trendu zdravého stravování. Původ a výskyt pohanky Pohanka (Fagopyrum) pochází z Číny, odkud se rozšířila do […]

Matcha čaj a latté
Nápoje a alkohol

Matcha – velmi zdravý čaj, který lze využít i do mnoha receptů

Zelený čaj je v Asii využíván tisíce let. Uplatnění zde nachází v léčitelství i v rituálním kontextu. Pije se ovšem také kvůli chuti. Pozornost si navíc získává také na Západě, a to především druh zvaný matcha. Historie čaje […]

Velmi zdravá hlíva ústričná
Bylinky a rostlinky

Hlíva ústřičná: kulinářský zážitek pro ty, jež vyznávají zdravý životní styl

Hlíva ústřičná patří mezi nejvíce pěstované houby na světě. Není divu. Jedná se o velmi zdravou potravinu, která je odborníky všeobecně doporučována, a navíc si ji lze v kuchyni připravit na mnoho způsobů. Hlíva ústřičná: […]