2-26869717
Pečivo a těstoviny

Shirataki: konjakové těstoviny, které velmi podporují hubnutí

Shirataki jsou těstoviny z hlíz zmijovce indického. Jedná se přitom o velmi zdravou potravinu, která pomáhá s hubnutím. Původ zmijovce indického Zmijovec indický, který je známý i pod názvem konjak/konjac, původně pochází z tropických deštných pralesů Asie. V současné […]

Hnědá rýže je nutričně výrazně hodnotnější než bílá
Obiloviny

Hnědá rýže je nutričně výrazně hodnotnější než bílá

Rýže patří k nejrozšířenějším potravinám na světě. Většina lidí v ČR ovšem používá bílou variantu, která je nutričně daleko méně hodnotná než hnědá rýže. Původ rýže Rýže je rostlina z čeledi lipnicovitých, kam patří rovněž pšenice, ječmen, žito, […]

Čínská specialita, jež zřejmě přenesla koronavirus na člověka
Zprávy a události

Čínská specialita, jež zřejmě přenesla koronavirus na člověka

Největším strašákem nového desetiletí je prozatím jisté infekční onemocnění. Co je koronavirus a jak se přenesl na člověka? Možná z dosti atypické pochoutky. Co je koronavirus? Koronavirus je označení hned pro čtyři druhy virů, z nichž některé […]

Housenice čínská: houba, která prodlužuje život
Bylinky a rostlinky

Housenice čínská: houba, která prodlužuje život

Čínská medicína zná mnoho léčivých prostředků. Jen málo z nich je ovšem považováno za tak všestrannou „léčivku“ jako housenice čínská. Tato houba prý dokonce dokáže prodloužit život. Původ housenice čínské Housenice čínská (Cordyceps sinensis) je asijská […]

Kuzu: škrob pocházející až ze 100kg kořene. Pomáhá trávení i při vysokém krevním tlaku
Nezařazené

Kuzu: škrob pocházející až ze 100kg kořene. Pomáhá trávení i při vysokém krevním tlaku

Kuzu je tradiční japonský produkt, který se vyrábí z kořene puerarie. V kuchyni jej můžete použít jako zahušťovadlo, navíc ale pomáhá proti různým zdravotním neduhům. Původ kuzu Kuzu je škrob z kořene keře zvaného puerarie, který rostl původně […]

Miso: pokrm samurajů, který si vydobyl pozornost i na Západě
Světové pokrmy

Miso: pokrm samurajů, který si vydobyl pozornost i na Západě

Miso je fermentovaná pasta vyráběná zejména ze sójových bobů. Jedná se přitom o zdravou kuchyňskou ingredienci, která ozvláštní chuť připravovaných pokrmů. Původ pasty miso Pasta miso je dnes považována za tradiční japonský pokrm. To je […]

Buddhova ruka: ovoce, o němž většina Čechů nikdy neslyšela. Přesto je chutné, zdravé a voňavé
Ovoce

Buddhova ruka: ovoce, o němž většina Čechů nikdy neslyšela. Přesto je chutné, zdravé a voňavé

Buddhova ruka neboli Bushukan je zvláštní ovoce, které na pultech českých obchodů jen tak nenajdete. Můžete si jej ovšem sami vypěstovat, což se vyplatí nejen kvůli nezvyklému tvaru. Původ Buddhovy ruky Buddhova ruka patří mezi […]

Maso krav Wagyu: kaviár mezi hovězím masem. Některé části stojí astronomické částky
Maso

Maso krav Wagyu: kaviár mezi hovězím masem. Některé části stojí astronomické částky

Pokud si rádi pochutnáte na hovězím mase, určitě musíte ochutnat maso plemene Wagyu. Jedná se totiž o skutečný gurmánský zážitek, který je navíc velmi zdravý. Původ krav Wagyu Japonci si v minulosti na konzumaci masa příliš […]

Spirulina: sinice, jejíž konzumací lze získat až 12× více bílkovin než z hovězího masa
Nápoje a alkohol

Spirulina: sinice, jejíž konzumací lze získat až 12× více bílkovin než z hovězího masa

Spirulina je rodem sinic, které jsou často řazeny mezi tzv. superpotraviny. Ačkoli jsou některé její účinky relativní, např. obsahem bílkovin jde o skutečně výjimečnou surovinu. Spirulina se vyskytuje v mnoha oblastech světa Spirulina se vyskytuje zejména […]