Seitan: pšeničný lepek, který je výrazně stravitelnější než bílé pečivo
Obiloviny

Seitan: pšeničný lepek, který je výrazně stravitelnější než bílé pečivo

Seitan je vlastně pšeničný lepek, proti kterému se v posledních letech výrazně brojí. Je se ale v tomto případě něčeho obávat? Původ seitanu Ačkoli by se mohlo zdát, že je seitan novinkou moderního způsobu stravování, opak je […]

Reishi: „houbu nesmrtelnosti“, která pomáhá zvýšit imunitu
Bylinky a rostlinky

Reishi: „houbu nesmrtelnosti“, která pomáhá zvýšit imunitu

Pokud jste se v novém roce rozhodli „přesedlat“ na zdravější životní styl, můžete se zaměřit na reishi, které se někdy říká „houba nesmrtelnosti“. Původ reishi Reishi neboli lesklokorka lesklá (Ganoderma lucidum) pochází z Dálného východu, přičemž se jedná […]

Fazole mungo: luštěnina, jež může pomoci trávení i hubnutí
Luštěniny

Fazole mungo: luštěnina, jež může pomoci trávení i hubnutí

Fazole mungo jsou u nás neustále populárnější. Jedná se totiž o zdravou luštěninu, která může pomoci např. s trávením či hubnutím. Původ fazolí mungo Fazole mungo jsou semena rostliny, která se nazývá vigna zlatá (Vigna radiata). […]

Kung pao: oblíbený pokrm, který obsahuje mnoho kalorií
Světové pokrmy

Kung pao: oblíbený pokrm, který obsahuje mnoho kalorií

Kung pao patří mezi asijské pokrmy, které zdomácněly i v české kuchyni. Ačkoli by se to nemuselo zdát, jedná se o dosti kalorické jídlo. Kung pao a jeho původ Kung pao je jídlo, které bez překvapení […]

1-28909833
Světové pokrmy

Tofu jako zdravá náhražka masa. Může ale i škodit

Tofu je potravina, jež se vyrábí srážením sójového mléka. Dnes se konzumuje po celém světě jako náhražka masa, která ovšem nemusí být jen zdraví prospěšná. Krátký pohled do historie tofu Tofu se poprvé objevilo v Číně, […]

Jelly ear mushroom cut into slices
Bylinky a rostlinky

Jidášovo ucho: velmi zdravá houba, která u nás roste téměř po celý rok

Jidášovo ucho je houba, která u nás není sbírána příliš často. Obsahuje nicméně mnoho účinných látek a navíc si ji lze nasbírat po většinu roku. Výskyt Jidášova ucha Jidášovo ucho neboli bolcovitka ucho Jidášovo (Auricularia […]

Black rice
Obiloviny

Černá rýže obsahuje více účinných látek než její „konkurentky“

Černá rýže je potravinou, která se v posledních letech začíná prosazovat na úkor své rozšířenější bílé „konkurentky“. Je totiž zdravější. Původ černé rýže Rýže patří mezi nejstarší kulturní plodiny na světě, když byla člověkem pěstována už […]

1-39565757
Zvyky a obyčeje

Nyotaimori: sushi z nahého ženského těla

Sushi je u nás velmi oblíbeným pokrmem, přičemž lze vyzkoušet i nyotaimori, což je tradice konzumování jídla z nahého ženského těla. Kde se vzalo sushi? Sushi patří k nejznámějším pokrmům japonské kuchyně. První zmínky o něm pocházejí […]

Star Anise (lat. Illicium verum). Spice badyan.
Koření a dochucovadla

Badyán: voňavé koření, které se po tisíce let používá na potíže s trávením

Badyán patří mezi známé koření, které nejen krásně voní, ale díky tvaru se používá rovněž jako ozdoba a navíc má léčivé účinky. Původ badyánu Ačkoli je dnes badyán v Evropě dosti rozšířením kořením, na „Starý“ kontinent […]