Roast beef on cutting board with saltcellar and pepper mill
Maso

Roastbeef: tradiční anglický způsob pečení masa

Roastbeef je způsob přípravy masa, který je oblíbený především v anglicky mluvicích zemích. V ČR se ale nepoužívá zase tak často. Původ roastbeefu Roastbeef nebo rostbíf není druh masa, jak se někteří mylně domnívají, ale způsob úpravy […]

Čatní stimuluje chuť a podporuje zažívání
Koření a dochucovadla

Čatní stimuluje chuť a podporuje zažívání

Chutney neboli čatní je dochucovadlo, které v ČR zatím nepatří k nejpoužívanějším. Určitě ale spadá mezi ta nejzdravější! Původ čatní Čatní (chutney) je indický pokrm, resp. různé husté omáčky, které dochucují hlavní jídlo. V této zemi […]

Fish and chips: slavný britský pokrm, o kterém psal už Dickens
Světové pokrmy

Fish and chips: slavný britský pokrm, o kterém psal už Dickens

Fish and chips patří mezi první věci, které cizince napadnou v souvislosti s britskými ostrovy. V ČR ovšem není smažená ryba v těstíčku s hranolky příliš známý pokrm, pojďme se s ním tedy seznámit. Původ fish and chips Fish and Chips […]

Nadívaný krocan: vánoční tradice sahající až do 16. století
Světové pokrmy

Nadívaný krocan: vánoční tradice sahající až do 16. století

Češi si nedokážou štědrovečerní večeři představit bez pečeného kapra. Především v anglicky mluvících zemích se zase svátky na konci roku určitě neobejdou bez nadívaného krocana. Tradice nadívaného krocana Předkem krocana či krůty domácí je krocan divoký, […]

Dokonale vyzrálé hovězí maso plemene Angus
Maso

Angus: plemeno krav s chutným a šťavnatým masem

Angus je plemeno krav, které se již téměř 30 let chová také v České republice. Proto můžete ochutnat maso, které disponuje specifickou chutí a navíc může být i součástí zdravé výživy. Původ anguského skotu Původu plemene […]

Čedar: slavný polotvrdý sýr
Mléčné výrobky

Nejrozšířenější sýr na světě, který navíc obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek

Čedar je polotvrdý sýr, který se vyrábí z pasterovaného i nepasterovaného kravského mléka a výjimečně také z kozího. Jeho sláva přitom již dávno překročila hranice původní domoviny. V současné době se jedná o nejrozšířenější sýr […]

Známé dochucovadlo Tabasco
Koření a dochucovadla

Tabasco omáčka: známé dochucovadlo oslavilo 150 let

Pokud se mluví o pálivých jídlech, mnoho lidí napadne jako první tabasco. Ačkoli to tak totiž na počátku nevypadalo, dnes patří k nejznámějším omáčka celosvětově. Historie tabasco omáčky Tabasco dnes patří mezi nejznámější pálivé omáčky, […]

Worcesterová omáčka patří mezi oblíbená tekutá koření
Koření a dochucovadla

Worcestrová omáčka: oblíbené tekuté koření

Worcesterová omáčka patří mezi oblíbená tekutá koření (stejně jako třeba „sójovka“). Pokrmům dodává nezaměnitelnou chuť, nicméně v tom se všechny její výhody nevyčerpávají. Původ Worcesterové omáčky Má-li „Worcester“ dlouhou historii, není tak úplně jasné, ačkoli […]