Potato dumplings stuffed with smoked
Světové pokrmy

Plněné knedlíky si lze připravit na mnoho způsobů a pochutnat si

Plněné knedlíky jsou jedním z pokrmů, který nedílně patří i k české kuchyni. Připravit si je přitom můžete na desítky různých způsobů. Krátký pohled do historie knedlíků Možná vás překvapí, že původně se knedlíky těm dnešním skoro […]

Potato Soup
Světové pokrmy

Bramboračka: tradiční podzimní polévka, jíž si lze připravit originálně

Bramboračka patří mezi tradiční podzimní polévky. Ačkoli jsou ovšem základní ingredience dané, můžete si připravit i dosti netradiční varianty. Historie bramborové polévky Brambory rostly původně v Jižní Americe. Nejprve tedy byly potřeba Kolumbovy zámořské výpravy. V 16. […]

Tradiční ovocné knedlíky mohou být chutné i zdravé
Světové pokrmy

Tradiční ovocné knedlíky mohou být chutné i zdravé

Ovocné knedlíky patří mezi tradiční pokrmy středoevropské kuchyně, kde jsou oblíbené už několik staletí. Mohou přitom být chutné i zdravé. Původ ovocných knedlíků Ovocné knedlíky jsou tradičním pokrmem střední Evropy. O oblíbenou pochoutku se tedy […]

Zavináč: Pochoutka k pivu, která může patřit do zdravého jídelníčku
Světové pokrmy

Zavináč: Pochoutka k pivu, která může patřit do zdravého jídelníčku

Zavináč je tradičním pokrmem studené kuchyně. Nejenže je vynikající k pivu, ale zároveň se jedná o zdravou pochutinu, která obsahuje mnoho omega-3 mastných kyselin. Původ zavináčů Ačkoli je zavináč tradiční českou pochoutkou, původně pochází ze severní […]

Slicke of apple strudel with vanilla ice cream
Světové pokrmy

Štrúdl: oblíbený moučník, který nemusí obsahovat pouze jablka

Jablečný štrúdl u nás patří k velmi oblíbeným moučníkům. Při jeho přípravě však nemusíte použít jen jablka, protože existuje mnoho dalších variant. Kde se štrúdl vzal? Možná vás překvapí, že původ štrúdlu je nutné hledat u […]

Common barbel, Barbus barbus, is a species of freshwater fish
Ryby a mořské plody

Parma obecná: ryba s chutným masem, které ale může být nebezpečné

Parma obecná je ryba, které se běžně vyskytuje i v českých řekách. Ačkoli je její maso poměrně chutné, jeho konzumace má určitá úskalí. Rozšíření parmy obecné Parma je ryba z čeledi kaprovitých, která může dorůstat do délky […]

Raspberry jam
Světové pokrmy

Marmeláda musí obsahovat citrusy, jinak nejde o marmeládu

K letním měsícům nedílně patří úroda ovocných plodů. Ty lze využít všelijak, přičemž jednu z možností představuje marmeláda. Co za ní lze ale vlastně označit? Původ marmelády Marmelády se připravovaly už ve starověkém Římě, a to z kdoulí, […]

Czech smelly cheese - Olomoucke tvaruzky
Mléčné výrobky

Olomoucké tvarůžky: pochoutka z Hané, která vám může pomoci zhubnout

Olomoucké tvarůžky patří mezi zrající sýry, které se vyrábějí na Moravě. Mají přitom specifickou vůni a chuť a zároveň obsahují minimum tuků. Původ olomouckých tvarůžků Olomoucké tvarůžky dnes nejsou spojovány s Olomoucí, ale spíše s Lošticemi (viz […]

stack of sausages
Maso

Frankfurtské párky jsou „praotci“ parků. Při nákupu dbejte na kvalitu

Frankfurtské párky jsou velmi známou uzeninou, ze které se vyrábí např. frankfurtská polévka. Existují přitom už přes 500 let! Původ frankfurtský párků Historie frankfurtských párků je skutečně velmi dlouhá. Ve Frankfurtu nad Mohanem je mohli […]

Cholent
Světové pokrmy

Šoulet: tradiční židovský pokrm, který prospívá zdraví

Šoulet patří mezi pokrmy, které existují stovky let a připravují se dodnes. Jedná se přitom o jednoduché a zdravé jídlo. Šoulet a jeho původ Šoulet je židovský pokrm, který byl poprvé zmíněn ve spisech vídeňského […]