Pučálka: zapomenutý postní pokrm, který je opravdu zdravý
Světové pokrmy

Pučálka: zapomenutý postní pokrm, který je opravdu zdravý

Pučálka je staročeské jídlo, které je spojováno hlavně s Velikonocemi, ale jedl se rovněž na Vánoce. Jedná se přitom o opravdu zdravý pokrm. Původ pučálky Pučálka je staročeským pokrmem, o němž existují zmínky již z 15. století. […]

Vinná klobása: symbol zimního slunovratu, který byste měli zpracovat do 48 hodin
Maso

Vinná klobása: symbol zimního slunovratu, který byste měli zpracovat do 48 hodin

Vinná klobása patří mezi tradiční vánoční pokrmy. Vztahuje se totiž k zimnímu slunovratu. Ovšem pozor! Měli byste ji zkonzumovat co nejdříve. Původ vinné klobásy Klobásy se dle hliněných tabulek vyráběly už ve starověku. Záznamy o vinné […]

Vánočka: tradiční symbol Vánoc, který si lze připravit zdravěji
Pochutiny

Vánočka: tradiční symbol Vánoc, který si lze připravit zdravěji

Vánočka patří k neodmyslitelným symbolům Vánoc. Toto tradiční pečivo si dnes lze připravit zdravěji, použijete-li správné ingredience. Původ vánočky Vánočka je tradičním vánočním pečivem, které se připravuje už od 16. století. Tehdy ji ovšem ještě pekli […]

Staročeský kuba: tradiční vánoční pokrm, který si lze připravit v luxusní variantě
Světové pokrmy

Staročeský kuba: tradiční vánoční pokrm, který si lze připravit v luxusní variantě

Staročeský kuba je tradičním českým pokrmem, který se často konzumoval na Vánoce. Toto jednoduché jídlo si dnes můžete připravit i v luxusní variantě. Historie kuby Ne, nechceme se na úvod zaměřit na historii karibského ostrovního státu, […]

Brynza: ovčí sýr s vysokým obsahem laktobakterií i vápníku
Mléčné výrobky

Brynza: ovčí sýr s vysokým obsahem laktobakterií i vápníku

Brynza je měkký sýr z ovčího mléka, který je u nás spojován především se Slovenskem a má široké využití v kuchyni. Obsahuje ale také mnoho účinných látek. Původ brynzy Ačkoliv je u nás brynza spojována především […]

Pirohy: vynikající nekynuté knedlíky, které si lze připravit na sladko i na slano
Pochutiny

Pirohy: vynikající nekynuté knedlíky, které si lze připravit na sladko i na slano

Pirohy jsou nekynuté knedlíky, které si oblíbí milovníci sladkých i slaných jídel. Že jste je doposud neochutnali? Tak se s nimi pojďte seznámit. Původ pirohů Ačkoli název „pirohy“ slyšel zřejmě každý, je poměrně překvapující, že mnoho […]

Pork schnitzel with parmesan
Světové pokrmy

Holandský řízek nepochází z Nizozemí. Jde o vynález české kuchyně

Holandský řízek patří mezi pokrmy, které klamou názvem. Ačkoli odkazuje k Nizozemí, ve skutečnosti se jedná o vynález českých kuchařů. Původ holandského řízku Řízek jako takový vznikl buď v Rakousku, anebo v severní Itálii, o tom se doposud […]

1-2539237
Koření a dochucovadla

Čekankový sirup obsahuje až o 95 % méně cukrů než jiná přírodní sladidla

Čekankový sirup je sladidlo, které se vyrábí z čekanky obecné. Obsahuje přitom výrazně méně cukrů než jiná přírodní sladidla. Čekanka obecná jako účinná léčivka Čekanka obecná je rostlina z čeledi hvězdnicovitých, která roste po celém světě. Nedaří […]

Šípková
Světové pokrmy

Šípková omáčka: podzimní dobrota vhodná (nejen) ke zvěřině

Šípková omáčka patří mezi dosti známé pokrmy. Mnoho Čechů ji ovšem doposud neochutnalo a zná ji spíše jen díky filmu Slavnosti sněženek. Původ šípkové omáčky Základem šípkové omáčky jsou šípky, ačkoli se ani zdaleka nejedná […]