Moravský vrabec vám neuletí. Připravuje se z vepřového masa
Světové pokrmy

Moravský vrabec vám neuletí. Připravuje se z vepřového masa

Moravský vrabec je pokrm, kvůli kterému nebudete muset shánět menší opeřence. Jaký je ale jeho původ a jak je na tom z hlediska zdraví? Původ moravského vrabce Moravský vrabec je pokrm, který sice nemá nic společného […]

Milbenkäse: netradiční sýr, který vám může zamořit celou kuchyň
Mléčné výrobky

Milbenkäse: netradiční sýr, který vám může zamořit celou kuchyň

Milbenkäse je dosti atypický sýr, který se vyrábí pouze v jedné vesnici u našich německých sousedů. Ne každý ho přitom bude chtít ochutnat. Původ milbenkäse Sýr Milbenkäse se vyráběl už ve středověku, a to zejména v pohraniční […]

Perník: pardubický pochází z Hradce Králové, obsahovat může i zapečené šváby
Pochutiny

Perník: pardubický pochází z Hradce Králové, obsahovat může i zapečené šváby

Perník je oblíbenou pochutinou dětí i dospělých. Kolem tohoto sladkého pečiva existuje mnoho zajímavých skutečností, o nichž jste možná vůbec netušili. Původ perníku Perník je sladkým pečivem, jež se v určité formě vyrábělo už ve starověku […]

Kremrole si lze připravit na Silvestra i jako slanou dobrotu
Pochutiny

Kremrole si lze připravit na Silvestra i jako slanou dobrotu

Kremrole jsou sladké pečivo, které se především dříve připravovalo při slavnostních příležitostech. Připravit si přitom lze také slanou variantu. Původ kremrolí Kremrole jsou cukrovinkou, která pochází z Rakouska-Uherska. Odtud se rozšířily do dalších částí Evropy a […]

Tradiční pokrmy, které se připravují na Boží hod vánoční a na Štěpána
Zvyky a obyčeje

Tradiční pokrmy, které se připravují na Boží hod vánoční a na Štěpána

Na Boží hod vánoční i na Štěpána se v mnoha rodinách připravují tradiční pokrmy, které si lze připravit s různými přílohami. Boží hod vánoční a svátek svatého Štěpána Boží hod vánoční (25. prosince) je den, během nějž […]

Krkonošské kyselo si lze na Štědrý den připravit i z netradičních ingrediencí
Světové pokrmy

Krkonošské kyselo si lze na Štědrý den připravit i z netradičních ingrediencí

Krkonošské kyselo je polévka, na níž si i na Štědrý den pochutnávali naši předci. Dnes navíc při její přípravě můžete použít netradiční, ale zdravé ingredience. Původ kysela Kyselo je tradiční polévka, které je oblíbená především […]

Tuzemák se hodí do cukroví. Může být ale nebezpečný
Nápoje a alkohol

Tuzemák se hodí do cukroví. Může být ale nebezpečný

Tuzemák (dříve tuzemský rum) je alkoholický nápoj, který je náhražkou pravého rumu. Přidává se sice do cukroví, ale jeho složení není neproblematické. Historie tuzemáku Pravý rum je alkoholický nápoj, který se připravuje destilací z melasy nebo […]

Pracny (medvědí tlapky) si lze připravit výrazně zdravěji
Cukroví

Pracny (medvědí tlapky) si lze připravit výrazně zdravěji

Pracny neboli medvědí tlapky jsou cukrovím, které je v českých domácnostech velmi oblíbené. Letos si přitom můžete připravit zdravější variantu. Původ medvědích tlapek Pracny neboli medvědí tlapky jsou cukrovím, které je na Vánoce oblíbené v mnoha českých […]