Špenát údajně obsahuje 10× více železa než jiná zelenina. Jde ale spíš o chybu v desetinné čárce
Zelenina

Špenát údajně obsahuje 10× více železa než jiná zelenina. Jde ale spíš o chybu v desetinné čárce

Špenát je listová zelenina, která byla dříve považována za úžasný zdroj železa. Ačkoli tomu tak úplně není, stále se jedná o velmi zdravou potravinu. Původ špenátu Jde o rod rostlin z čeledi laskavcovitých, přičemž nejznámějším druhem […]

Mahlab: poměrně vzácné koření, které je výtečné ve sladkém pečivu
Koření a dochucovadla

Mahlab: poměrně vzácné koření, které je výtečné ve sladkém pečivu

Mahlab je poměrně vzácné koření, které se používá především v oblasti Středomoří. Jedná se o výtečnou surovinu při přípravě sladkých pokrmů. Původ mahlabu Mahlab patří mezi poměrně atypická koření. Vyrábí se totiž ze semen stromu, který […]

Kozinec blanitý: divotvorná bylinka posilující vitalitu
Bylinky a rostlinky

Kozinec blanitý: divotvorná bylinka posilující vitalitu

Kozinec blanitý je asijskou rostlinou, která se používá v tradiční čínské medicíně. Její kořen lze navíc využít i v kuchyni. Původ kozince blanitého Kozinec blanitý je bylinka z čeledi bobovitých, kam patří také luštěniny. Pochází přitom zřejmě z Východní […]

Kefír: fermentovaný nápoj, který podporuje imunitu
Mléčné výrobky

Kefír: fermentovaný nápoj, který podporuje imunitu

Obranyschopnost organismu je v posledních měsících velmi důležitá. Podpořit ji mohou i mnohé potraviny, mezi které rozhodně patří kefír. Původ kefíru Jde o fermentovaný nápoj z kozího, kravského nebo ovčího mléka a kefírových zrn. Jeho původ je […]

Tibetská houba: velmi zvláštní superpotravina
Mléčné výrobky

Tibetská houba: velmi zvláštní superpotravina

Tibetská houba je vlastně kefírový nápoj, který pochází z Asie. Dnes je ale stále oblíbenější i na Západě a bývá dokonce řazena i mezi tzv. superpotraviny. Původ tibetské houby Tibetská houba vůbec není houba, ale kultura, […]

Rebarbora: údajně zdravá jarní zelenina, která ale může uškodit
Zelenina

Rebarbora: údajně zdravá jarní zelenina, která ale může uškodit

Rebarbora je sice známou zeleninou, mnoho lidí ji ale doposud neochutnalo. Ačkoli může být zdravá, její konzumace je dosti problematická. Reveň kadeřavá Rebarbora je označení pro řapíky listů z rostliny, která se nazývá reveň kadeřavá. Ta […]

Housenice čínská: houba, která prodlužuje život
Bylinky a rostlinky

Housenice čínská: houba, která prodlužuje život

Čínská medicína zná mnoho léčivých prostředků. Jen málo z nich je ovšem považováno za tak všestrannou „léčivku“ jako housenice čínská. Tato houba prý dokonce dokáže prodloužit život. Původ housenice čínské Housenice čínská (Cordyceps sinensis) je asijská […]

Kapr obecný není součástí štědrovečerní večeře odedávna. Navíc vůbec nepochází z Evropy
Ryby a mořské plody

Kapr obecný není součástí štědrovečerní večeře odedávna. Navíc vůbec nepochází z Evropy

Kapr jako hlavních chod na Štědrý večer je u nás dlouholetou tradicí. Přesto nejde o zase tak starý zvyk, přičemž tato ryba dokonce původně ani nepochází z evropských vod.   Původ kapra obecného Kapr obecný existuje […]

Velmi zdravé jablka
Ovoce

Jablko: zdravé ovoce, které pochází z Kazachstánu

V Čechách, na Moravě ani ve Slezsku bychom zřejmě nenašli člověka, který nikdy v životě neochutnal jablko. Toto ovoce bychom ostatně měli konzumovat častěji, protože je nejen chutné, ale také zdravé. Původ a rozšíření jablek Původním druhem […]