Sopa de ajo: Španělská polévka vhodná do chladnějších dnů. Česnekem se v ní nešetří
Recepty

Sopa de ajo: Španělská polévka vhodná do chladnějších dnů. Česnekem se v ní nešetří

Sopa de ajo je jednoduchá španělská česneková polévka. Podává se zejména v chladnějších dnech a během Semana Santa (Svatý týden před Velikonocemi). Však také česnek, který je v ní hojně zastoupen, posiluje v zimě tolik potřebný imunitní systém. […]

Picadillo: Vyzkoušejte pokrm, který si zamilovala celá Latinská Amerika
Recepty

Picadillo: Vyzkoušejte pokrm, který si zamilovala celá Latinská Amerika

Měkké a voňavé mleté hovězí maso a rajčata okořeněná řadou sladkých a slaných ingrediencí. To je picadillo, základní jídlo mnoha latinskoamerických zemí. Kde se ale objevilo poprvé? Název picadillo pochází ze španělského slovesa picar, což […]

cockova polevka
Luštěniny

Lentejas con chorizo: Chutná španělská čočková polévka je zajímavou variantou té české

Jak už to u Španělů bývá, rádi dávají do pokrmů svou tradiční masovou pochoutku chorizo. Jde o uzeninu z vepřového masa pocházející z Pyrenejského poloostrova. Velice často je součástí různých vařených pokrmů. Pro chorizo je typickým kořením […]

Mallorca: Sladký španělský chléb, jehož přípravu ovlivnilo pronásledování židů katolickou církví
Recepty

Mallorca: Sladký španělský chléb, jehož přípravu ovlivnilo pronásledování židů katolickou církví

Máme pro vás další recept na sladký druh pečiva, tentokrát se zaměříme na španělský chléb mallorca. Za jeho vznik vděčíme pravděpodobně židům a díky poměrně snadné přípravě se hodí na domácí pečení. Odkud se mallorca […]

Patatas_bravas
Recepty

Patatas bravas: Brambory na španělský způsob, které si můžete dát jako hlavní jídlo i přílohu

Tapas můžeme popsat jako jednohubky či malé občerstvení, které je typické pro španělskou kuchyni. My pro vás dnes máme recept na téměř nejtypičtější druh tohoto pokrmu, který nese název patatas bravas. S touto bramborovou pochoutkou […]

Loupat, či neloupat? Otázka ohledně konzumace salámu fuet rozděluje odborníky
Maso

Loupat, či neloupat? Otázka ohledně konzumace salámu fuet rozděluje odborníky

Fuet je jednou z nejoblíbenějších uzenin nejen v Katalánsku. Jestli jste tento salám dostali pod stromeček, nebo bude součástí silvestrovského pohoštění, pak vás možná napadla otázka, zda loupat, či neloupat. A existuje na tuto otázku vůbec […]

Migas: Jídlo chudých Španělů, které se připravuje ze zbytků chleba
Pečivo a těstoviny

Migas: Jídlo chudých Španělů, které se připravuje ze zbytků chleba

Milovníci španělské kuchyně při představení následujícího receptu pravděpodobně zajásají. Vynikající migas je pokrm, který si hned zamilujete, přitom jde ale vlastně o jídlo ze zbytků a dříve se jednalo o jídlo úplně těch nejchudších Španělů. […]

Pochoutka nejen na silvestra. Churros skrývají svou sílu v jednoduché přípravě
Cukroví

Pochoutka nejen na silvestra. Churros skrývají svou sílu v jednoduché přípravě

Churros jsou ve Španělsku velmi oblíbeným druhem pečiva, které se podává mimo jiné i na Nový rok. Můžete se inspirovat a přátelům (radost budou mít i děti) připravit skořicové churros s horkou čokoládou. Kde se churros […]

Polvorones: Španělské vánoční sušenky, které se vám rozplynou na jazyku
Recepty

Polvorones: Španělské vánoční sušenky, které se vám rozplynou na jazyku

Dochází vám nápady na vánoční cukroví nebo chcete vyzkoušet něco netradičního? Inspirovat se můžete například ve Španělsku, kde jsou velmi populární vánoční sušenky polvorones. Co jsou polvorones? Polvorones jsou druh sušenky oblíbené ve Španělsku, jeho […]

tapas
Pochutiny

Tapas považují Španělé za nejlepší gastronomický vynález. Hodí se pro pohodová přátelská setkání

Tato malá jídla jsou obvykle doprovázena nápoji v době oběda nebo v podvečer. Jejich oblíbenost podporuje teorie, že k pití patří jídlo a naopak. Původ jídla je však úplně jiný a tapas pochází ze slovesa tapar, […]