Nakládané okurky: lidová delikatesa, která pomáhá s trávením i kocovinou
Zelenina

Nakládané okurky: lidová delikatesa, která pomáhá s trávením i kocovinou

Nakládané okurky jsou nejen výtečnou přílohou, ale také zdravou kuchyňskou ingrediencí. To stejné přitom platí i pro tzv. kvašáky. Rozšíření nakládaných okurek Kyselé okurky jsou typickým pokrmem české kuchyně, přičemž jsou u nás využívány stovky […]

Šípkový čaj: důležitý pomocník pro chladné měsíce
Nápoje a alkohol

Šípkový čaj: důležitý pomocník pro chladné měsíce

Šípkový čaj obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Šípky, tedy plody růže šípkové byste tedy měli mít doma především v chladnějších obdobích, kdy vám mj. mohou pomoci proti chřipce a nachlazení. Kde roste růže šípková? […]

Bábovka: výborné sladké pečivo s dlouholetou historií
Pochutiny

Bábovka: výborné sladké pečivo s dlouholetou historií

Bábovka je sladké pečivo, které je u nás dlouhodobě oblíbené. Nejenže má typickou chuť, ale každý ji ihned pozná také podle vzhledu. Peče se totiž ve vyšší formě typického tvaru s otvorem uvnitř. Stručná historie […]

Halušky v Košících
Světové kuchyně

Slovenská kuchyně se velmi podobá české, má však svoje specifika

Slovenská kuchyně je v mnoha ohledech podobná té naší. Navíc v podstatě používá stejné suroviny, takže i typická slovenská jídla českým gurmánům obvykle chutnají na „první dobrou“. Historické vlivy na slovenskou kuchyni Během staletí působilo na místní […]

Medvědí česnek je velmi zdravý
Bylinky a rostlinky

Medvědí česnek: skvělé účinky na lidské zdraví, jak ho využít?

Ačkoli při přípravě pokrmů používáme spíše česnek kuchyňský, uplatnění často nachází i medvědí česnek. Nejenže totiž dodává potravinám specifickou chuť, ale má také zajímavé léčivé účinky. Původ medvědího česneku Medvědí česnek má původní domovinu v Evropě, […]

Včely v úlu
Nápoje a alkohol

Včelovina: méně známý, ale velmi kvalitní druh medoviny s výrazně menším obsahem alkoholu

Medovinu zná takřka každý. Když se na druhou stranu řekne „včelovina“, mnozí lidé budou pravděpodobně tápat. Co že to tedy je? Jde o speciální druh medoviny, který zaujme (nejen) chutí. Jaký je původ včeloviny? Medovina […]

Tokajské víno
Komerční sdělení

Tokaj: kvalitní sladké víno, které se pije již přes 1700 let

Tokajská vína, která jsou aromatická a mají zlatavou barvu, jsou oblíbená již mnoho stovek let. Zaměřme se tedy na jejich původ, specifika, účinky a mnoho dalších zajímavostí. Původ tokajského vína Tokaj se vyrábí v Tokajské […]