Roast beef on cutting board with saltcellar and pepper mill
Maso

Roastbeef: tradiční anglický způsob pečení masa

Roastbeef je způsob přípravy masa, který je oblíbený především v anglicky mluvicích zemích. V ČR se ale nepoužívá zase tak často. Původ roastbeefu Roastbeef nebo rostbíf není druh masa, jak se někteří mylně domnívají, ale způsob úpravy […]

Čatní stimuluje chuť a podporuje zažívání
Koření a dochucovadla

Čatní stimuluje chuť a podporuje zažívání

Chutney neboli čatní je dochucovadlo, které v ČR zatím nepatří k nejpoužívanějším. Určitě ale spadá mezi ta nejzdravější! Původ čatní Čatní (chutney) je indický pokrm, resp. různé husté omáčky, které dochucují hlavní jídlo. V této zemi […]

Finská kuchyně: tradiční pokrmy z drsného severu Evropy
Světové kuchyně

Finská kuchyně: tradiční pokrmy z drsného severu Evropy

Finská kuchyně nepatří v České republice k nejznámějším. Přesto jsou jídla z této skandinávské země v mnoha ohledech zajímavá. Původ finské kuchyně Finská kuchyně není úplně specifická, protože z geografických i historických důvodů má mnoho společného s kuchyněmi ve Švédsku a […]

Islandská kuchyně: „shnilý“ žralok či „černá smrt“
Světové kuchyně

Islandská kuchyně: „shnilý“ žralok či „černá smrt“

Islandská kuchyně je typicky skandinávská. V posledních desetiletích však i do této severoevropské země začaly pronikat trendy ze zahraničí. Přesto tu lze stále ochutnat „shnilé“ žraločí maso či „černou smrt“. Původ islandské kuchyně Ostrov Island začal […]

Kiviak: jedno z nejodpornějších jídel na Zemi
Maso

Kiviak: jedno z nejodpornějších jídel na Zemi

Na planetě Zemi existují miliony receptů. Zatímco některá jídla jsou celosvětově oblíbená, další vzbuzují nevolnost už jen z doslechu. Do druhé skupiny nepochybně patří kiviak. Kiviak hledejte v Grónsku Grónsko je rozlehlým územím, kam zatím ještě […]

Fish and chips: slavný britský pokrm, o kterém psal už Dickens
Světové pokrmy

Fish and chips: slavný britský pokrm, o kterém psal už Dickens

Fish and chips patří mezi první věci, které cizince napadnou v souvislosti s britskými ostrovy. V ČR ovšem není smažená ryba v těstíčku s hranolky příliš známý pokrm, pojďme se s ním tedy seznámit. Původ fish and chips Fish and Chips […]

Hákarl: žraločí maso, které nedokázal pozřít ani Gordon Ramsay
Ryby a mořské plody

Hákarl: žraločí maso, které nedokázal pozřít ani Gordon Ramsay

Někdo si nepotrpí na syrečky, další nemá rád kysané zelí a někdo nesnese nakládanou červenou řepu. Jenže po tom, co ochutnáte hákarl, budete ještě s láskou vzpomínat na takové dobroty. Původ hákarlu Hákarl je typický islandský […]

Skyr: pramen zdraví z Islandu. Mléčný výrobek s minimálním obsahem tuku
Mléčné výrobky

Skyr: pramen zdraví z Islandu. Mléčný výrobek s minimálním obsahem tuku

Mléčné výrobky byste především díky vysokému obsahu tuku neměli konzumovat příliš často. Na druhou stranu produkty jako skyr jsou v tomto ohledu naprosto neproblematické. Historie a šíření skyru Ačkoli je skyr označován za tradiční islandský výrobek, […]

humr
Ryby a mořské plody

Humr: mořská delikatesa s velmi jemným a zdravým masem

Humři patří mezi mořské plody, které se u nás více rozšířily až v posledních letech. Jejich maso je jemné, chutné a zdravé, na druhou stranu přináší vaření zaživa jisté etické problémy. Základní fakta o životě humrů […]