Topinambury: kvalitní alternativa brambor, z níž lze připravit i „bramborový“ salát
Zelenina

Topinambury: kvalitní alternativa brambor, z níž lze připravit i „bramborový“ salát

Topinambury jsou hlízy z rostliny s názvem slunečnice topinambur. Jedná se přitom o zajímavou alternativu brambor, z níž si lze připravit i salát na Vánoce. Původ topinamburu Slunečnice topinambur je bylina z čeledi hvězdnicovitých, jejíž původní domovinou je Severní […]

Tinktura z echinacey: využijte antibakteriální a antivirové účinky této rostliny
Recepty

Tinktura z echinacey: využijte antibakteriální a antivirové účinky této rostliny

Echinacea neboli třapatka nachová je rostlina, jež je považována za účinnou léčivku. Připravit si z ní lze i tinkturu se zajímavými účinky. O třapatce nachové Třapatka nachová je rostlina původem ze Severní Ameriky. Dnes se ovšem […]

Chaga mushroom on a birch tree close-up. Has healing properties,
Bylinky a rostlinky

Čaga sibiřská: poklad tradiční ruské medicíny

Čaga je označení pro houbu s názvem rezavec sibiřský, která je dlouhodobě používána a ceněna v tradičním lidovém léčitelství. Výskyt rezavce sibiřského Rezavec sibiřský je dřevokazná houba, která roste na listnatých stromech. Jak už napovídá samotný druhový […]

Yummy brownies
Pochutiny

Čokoládové brownies: vynikající dezert, který si lze připravit originálně

Čokoládové brownies patří mezi dezerty, které se i u nás těší stále větší oblibě. Při jejich výrobě přitom můžete využít i dosti originální receptury. Původ dezertu Američané rádi mlsají. Není tedy divu, že spousta světoznámých […]

Juniper berries on old wooden table
Koření a dochucovadla

Jalovčinky: zdravé koření, které se nehodí pouze ke zvěřině

Jalovčinky patří mezi tradiční koření, dnes už se ovšem používají méně. Mají však hojné pozitivní účinky na zdraví, takže je vhodné je používat.   Rozšíření jalovce Jalovčinky jsou vlastně šistice jalovce. Tento strom je značně […]

lentil soup on bowl
Luštěniny

Čočka: luštěnina s vysokým obsahem bílkovin vhodná (nejen) pro vegetariány a vegany

Čočka patří mezi nejznámější luštěniny. Je chutná, příprava je lehká a její zemitou a ořechovou chuť má mnoho lidí rádo. Navíc je velmi zdravá. Původ čočky jedlé   Čočka jedlá původně pochází z Přední Asie, přičemž […]

Mražené potraviny slaví 90 let. Stále jsou ale obestřeny mýty, jež přinášejí rizika
Zprávy a události

Mražené potraviny slaví 90 let. Stále jsou ale obestřeny mýty, jež přinášejí rizika

Mrazák dnes bereme jako naprostou samozřejmost ve většině domácností. Jenže mražené potraviny nyní slaví teprve „devadesátku“. Vynález umělého mrazení potravin Konzervaci potravin za pomoci nízkých teplot zná člověk odedávna, a to především v severnějších oblastech. V novodobé […]