Jaro Slávik se vaření spíše vyhýbá. I tak si můžete připravit filety z tuňáka podle jeho receptu
Recepty

Jaro Slávik se vaření spíše vyhýbá. I tak si můžete připravit filety z tuňáka podle jeho receptu

Slovenský hudební producent, manažer a scenárista Jaro Slávik se podle svých slov do vaření příliš nehrne. Není to tak, že by si v kuchyni nevěřil. Nijak ho to ale neláká a přenechává tuto povinnost raději […]

V létě si na grilu připravte zdravou rybu. S citronem a zeleninovou oblohou
Recepty

V létě si na grilu připravte zdravou rybu. S citronem a zeleninovou oblohou

K létu neodmyslitelně patří grilování. Většina z vás si asi hned několikrát během následujících měsíců dá opečené špekáčky, klobásy, naložené maso či sýry. Víte ale, že na grilu velmi snadno připravíte i rybu? Ryby jsou […]

Historie kaviáru: Dříve běžný pokrm je dnes symbolem luxusu. Co vedlo k prudkému nárůstu cen?
Ryby a mořské plody

Historie kaviáru: Dříve běžný pokrm je dnes symbolem luxusu. Co vedlo k prudkému nárůstu cen?

Kaviár si spojujeme s luxusem, avšak nebylo tomu tak vždy. Dříve šlo o celkem běžný pokrm. Co zapříčinilo prudký nárůst cen, kvůli kterému se kaviár stal symbolem bohatství?   Kaviár jsou neoplozené rybí jikry, přičemž pravý […]

Pompano en Papillote: Prostý, ale geniální nápad. Upečte si rybu v pečicím papíru
Recepty

Pompano en Papillote: Prostý, ale geniální nápad. Upečte si rybu v pečicím papíru

Navzdory složitému názvu Pompano en Papillote je pečení ryb v pečicím papíru jedním z nejjednodušších způsobů jejich přípravy. Přečtěte si, kdo a proč tento koncept vymyslel, a připravte si vlastní rybu v pergamenu. Co označuje spojení Pompano […]

kapr na taliri
Rady a tipy

Jak zbavit kapra pachuti bahna a nepříjemného zápachu rybiny: Rady od šéfkuchaře i triky našich babiček

Kapr patří již tradičně na vánoční stůl. Naše nejrozšířenější sladkovodní ryba však nenadchne každého a má to hned několik důvodů –⁠ od většího obsahu tuku, přes kosti až po specifickou chuť a vůni. I přes […]

Coucou a létající ryba: Národní jídlo Barbadosu překvapí vytříbenou chutí. Ryby se chytají na speciálně navržených lodích
Ryby a mořské plody

Coucou a létající ryba: Národní jídlo Barbadosu překvapí vytříbenou chutí. Ryby se chytají na speciálně navržených lodích

Každá země má své národní jídlo. Takové, které je typické a místní ho milují. Na Barbadosu – ostrovní republice a zároveň nejvýchodněji položeným ostrovem Karibiku – tomu samozřejmě nemůže být jinak. Co je právě na […]

Hongeo: Tato ryba vylučuje kyselinu močovou kůží. Ne nadarmo se řadí mezi nejvíce zapáchající jídla na světě
Ryby a mořské plody

Hongeo: Tato ryba vylučuje kyselinu močovou kůží. Ne nadarmo se řadí mezi nejvíce zapáchající jídla na světě

Hongeo je fermentovaná rybí delikatesa původem z korejské provincie Jeolla. K výrobě této pochoutky se používá výhradně platýsovitá ryba z čeledi Rajidae, která je označovaná jako skate. Zvláštnosti platýsovité ryby Tyto chrupavčité ryby vylučují kyselinu […]

Gaebul: Svým vzhledem připomíná mužský genitál. Tuto pochoutku z Jižní Koreje jedí místní v syrovém stavu
Ryby a mořské plody

Gaebul: Svým vzhledem připomíná mužský genitál. Tuto pochoutku z Jižní Koreje jedí místní v syrovém stavu

Libujete si v netradičních pokrmech? Nedělá vám problém ochutnat pochoutky ze světa, ze kterých by se jiným natřikrát obrátil žaludek? V tom případě pro vás máme další netradiční dobrotu, která pochází z Jižní Koreje. O […]

Shirouo: Rybky určené ke konzumaci zaživa. Pokrm s 300 let starou legendou se doslova roztančí v ústech
Ryby a mořské plody

Shirouo: Rybky určené ke konzumaci zaživa. Pokrm s 300 let starou legendou se doslova roztančí v ústech

Ryby jsou velmi zdravé jídlo a většina lidí si alespoň občas nějakou rybu dopřeje. Když se naše země začala otvírat světu, přišly k nám i různé exotické kuchyně, a tak se Češi naučili jíst ryby […]