Vladimir Putin má strach z otravy. Jeho ochutnavači jídel jsou připraveni riskovat své vlastní životy
Celebrity

Vladimir Putin má strach z otravy. Jeho ochutnavači jídel jsou připraveni riskovat své vlastní životy

Mnozí monarchové v průběhu historie zaměstnávali ochutnavače jídel, aby se ujistili, že nesní něco otráveného. Někteří si kvůli své opatrnosti nechávají jídlo ochutnávat i dnes. Najímání člověka, který by ochutnával jídla před jejich podáváním, sahá […]

Pelmeně: národní jídlo Ruska, které si lze připravit na mnoho způsobů
Světové pokrmy

Pelmeně: národní jídlo Ruska, které si lze připravit na mnoho způsobů

Pelmeně jsou ruským národním jídlem, které je oblíbené i v dalších částech světa. Připravit si jej přitom můžete na mnoho způsobů. Původ pelmení Pelmeně jsou národní jídlem v Rusku, ale oblíbené jsou rovněž v zemích, které bývaly součástí […]

Masečník kulovitý: velmi vzácná jarní houba, jejíž nález by přepsal atlasy hub
Bylinky a rostlinky

Masečník kulovitý: velmi vzácná jarní houba, jejíž nález by přepsal atlasy hub

Masečník kulovitý je jedlá jarní houba, která nebyla na českém území nalezena několik desetiletí. Kdo ji tedy najde, najde poklad. Původ masečníku Masečník kulovitý roste v Evropě, Asii i Severní Americe. V 19. století byl objeven i […]

Pirohy: vynikající nekynuté knedlíky, které si lze připravit na sladko i na slano
Pochutiny

Pirohy: vynikající nekynuté knedlíky, které si lze připravit na sladko i na slano

Pirohy jsou nekynuté knedlíky, které si oblíbí milovníci sladkých i slaných jídel. Že jste je doposud neochutnali? Tak se s nimi pojďte seznámit. Původ pirohů Ačkoli název „pirohy“ slyšel zřejmě každý, je poměrně překvapující, že mnoho […]

Boršč nepochází z Ruska. V ČR jej často dostanete z pytlíku
Světové pokrmy

Boršč nepochází z Ruska. V ČR jej často dostanete z pytlíku

Boršč je polévka sytě červené barvy, jejíž původní domovinou je východní Evropa. Jíst byste jej ovšem měli čerstvý, tedy nikoli z pytlíku. Ruský boršč. Opravdu? Ačkoli se dnes často říká „ruský boršč“, tato polévka s mnohem větší […]

Nakládané okurky: lidová delikatesa, která pomáhá s trávením i kocovinou
Zelenina

Nakládané okurky: lidová delikatesa, která pomáhá s trávením i kocovinou

Nakládané okurky jsou nejen výtečnou přílohou, ale také zdravou kuchyňskou ingrediencí. To stejné přitom platí i pro tzv. kvašáky. Rozšíření nakládaných okurek Kyselé okurky jsou typickým pokrmem české kuchyně, přičemž jsou u nás využívány stovky […]

Ruská kuchyně je velmi pestrá. Ovlivnily ji různé tradice i multikulturní složení obyvatelstva
Světové kuchyně

Ruská kuchyně je velmi pestrá. Ovlivnily ji různé tradice i multikulturní složení obyvatelstva

Ruská kuchyně je ovlivněná obrovskou rozlohou země, multikulturním obyvatelstvem i letitými kontakty s různými oblastmi na jihu i západě. Jaké jsou typické pokrmy a jsou vůbec zdravé? Historie ruské kuchyně Ruská kuchyně je vzhledem k obrovské rozloze […]