Rozmarýn, skvělá bylinka do kuchyně
Bylinky a rostlinky

Rozmarýn: koření, které podporuje trávení i činnost mozku a navíc krásně voní

Rozmarýn patří mezi koření, které je u nás používáno poměrně běžně. Pokud se však podíváte na druhový název samotné rostliny, ihned vám bude jasné, že je rovněž zdraví prospěšný. Původ rozmarýnu lékařského Původní domovinu rozmarýnu […]

Pražma královská: chutná a zdravá ryba, která navíc patří mezi levnější plody moře
Ryby a mořské plody

Pražma královská: chutná a zdravá ryba, která navíc patří mezi levnější plody moře

Pražmu královskou doposud mnozí Češi neochutnali. Jenže možná je nejvyšší čas na změnu. Jedná se totiž o chutnou a zdravou rybu, která je navíc levnější než třeba takový losos. Výskyt pražmy královské Pražma královská neboli […]

Šafrán jako vzácné léčivé koření. K získání 1 kg je potřeba 80 až 200 tisíc květů
Koření a dochucovadla

Šafrán jako vzácné léčivé koření. K získání 1 kg je potřeba 80 až 200 tisíc květů

„Je toho jako šafránu“. Takové rčení říká, že dané věci je velmi málo. Toto koření, které pochází z blizen květů šafránu setého, je skutečně vzácné a drahé. Jídlům ovšem dodává exotickou chuť a navíc je zdravé. […]

Máta: pomůže při trávících problémech a dalších obtížích
Bylinky a rostlinky

Máta: pomůže při trávících problémech a dalších obtížích

Máta je rostlinou, která se jako kuchyňská ingredience používá v nejrůznějších receptech. Zároveň obsahuje mnoho účinných látek, takže nám může prospět i v případě rozličných zdravotních neduhů. Původ a rozšíření máty Máta je člověkem používána minimálně od […]

Tzatziki: chutná příloha pocházející z řecké kuchyně
Světové pokrmy

Tzatziki: chutná a zdravá příloha pocházející z řecké kuchyně

Tzatziki patří mezi pokrmy, které dobře znají milovníci řecké kuchyně. Jedná se o tradiční přílohu k nejrůznějším pokrmům, jež se výtečně hodí i k mnoha jídlům z české kuchyně. Jaký je původ přílohy tzatziky? Tzatziki […]

Baklava: asijský pokrm, který dostane milovníky sladkostí
Pochutiny

Baklava: asijský pokrm, který dostane milovníky sladkostí

Baklava je tradiční sladký pokrm z Asie, který tvoří tenké těsto, různé druhy ořechů (používány jsou především vlašské) a cukernatý sirup. Hledáte-li tedy tip na nový dezert, nechte se inspirovat. Historie baklavy Existuje mnoho teorií, […]

Národní sýr Kypru
Mléčné výrobky

Halloumi: národní sýr Kypru

Halloumi je polotvrdý sýr, jenž se vyrábí z kozího a ovčího (někdy i s příměsí kravského) mléka a jeho charakteristickou chuť dotváří máta. Tento původně kyperský pokrm se aktuálně začíná stále více konzumovat i u […]