Špenát údajně obsahuje 10× více železa než jiná zelenina. Jde ale spíš o chybu v desetinné čárce
Zelenina

Špenát údajně obsahuje 10× více železa než jiná zelenina. Jde ale spíš o chybu v desetinné čárce

Špenát je listová zelenina, která byla dříve považována za úžasný zdroj železa. Ačkoli tomu tak úplně není, stále se jedná o velmi zdravou potravinu. Původ špenátu Jde o rod rostlin z čeledi laskavcovitých, přičemž nejznámějším druhem […]

Čočková polévka: tradiční pokrm, jejž si lze připravit se sýrem, chilli nebo ředkvičkami
Světové pokrmy

Čočková polévka: tradiční pokrm, jejž si lze připravit se sýrem, chilli nebo ředkvičkami

Čočková polévka je tradičním pokrmem v mnoha oblastech světa. Je chutná, zdravá a navíc si ji lze připravit v mnoha dosti rozličných variantách. Původ čočkové polévky Čočková polévka má za sebou dlouhou historii. Čočka patří mezi první […]

Datlový sirup: zdravé sladidlo, které si zamilují i děti
Koření a dochucovadla

Datlový sirup: zdravé sladidlo, které si zamilují i děti

Datlový sirup je jednou ze zajímavých alternativ za cukr. Jedná se totiž o zdravé sladidlo, které má charakteristickou vůni a chuť a zamilují si ho i děti. Původ datlí Datle jsou ovoce, které roste na stromě […]

Černý kořen: zdravá zelenina, která prý navíc může zabíjet hady
Zelenina

Černý kořen: zdravá zelenina, která prý navíc může zabíjet hady

Černý kořen je kořenová zelenina z rostliny zvané poněkud atypicky, totiž hadí mord španělský. Přesto je nejen chutný, ale také zdravý. Původ hadího mordu španělského Hadí mord španělský je rostlina z čeledi hvězdnicovitých. Tento poměrně atypický název […]

Arabská kuchyně: falafel, hummus, bulgur a další zdravé pokrmy
Světové kuchyně

Arabská kuchyně: falafel, hummus, bulgur a další zdravé pokrmy

Arabská kuchyně zahrnuje pokrmy, jež vznikly v arabském světě. Mnohé jsou oblíbené po celém světě, přičemž je často seženete v obchodech se zdravou výživou. Historie arabské kuchyně Arabská kuchyně vznikla samozřejmě na Arabském poloostrově. Jeho jižní část […]

Červená čočka: zdravá luštěnina, která nenadýmá, a připravit si ji lze do 20 minut
Luštěniny

Červená čočka: zdravá luštěnina, která nenadýmá, a připravit si ji lze do 20 minut

Červená čočka patří mezi velmi zajímavé luštěniny, neboť je zdravá a zaujme i rychlou přípravou. Můžete si ji tedy připravit třeba na Nový rok. Původ červené čočky Čočka jedlá (Lens culinaris) je rostlina z čeledi bobovitých, […]

Kefír: fermentovaný nápoj, který podporuje imunitu
Mléčné výrobky

Kefír: fermentovaný nápoj, který podporuje imunitu

Obranyschopnost organismu je v posledních měsících velmi důležitá. Podpořit ji mohou i mnohé potraviny, mezi které rozhodně patří kefír. Původ kefíru Jde o fermentovaný nápoj z kozího, kravského nebo ovčího mléka a kefírových zrn. Jeho původ je […]

halva
Pochutiny

Chalva: oblíbená orientální cukrovinka, navíc zdravá

Chalva patří mezi oblíbené cukrovinky u východních a jižních národů. Není totiž pouze chutná, ale také zdravá. Dříve se navíc běžně vyráběla i u nás. Kde a kdy se chalva objevila? Chalva (halva) je řazena […]

lentil soup on bowl
Luštěniny

Čočka: luštěnina s vysokým obsahem bílkovin vhodná (nejen) pro vegetariány a vegany

Čočka patří mezi nejznámější luštěniny. Je chutná, příprava je lehká a její zemitou a ořechovou chuť má mnoho lidí rádo. Navíc je velmi zdravá. Původ čočky jedlé   Čočka jedlá původně pochází z Přední Asie, přičemž […]