Řemeslné bulky od dědy: Snadné kynuté pečivo ideální k pečenému masu nebo jen tak s máslem
Pečivo a těstoviny

Řemeslné bulky od dědy: Snadné kynuté pečivo ideální k pečenému masu nebo jen tak s máslem

Doma jim říkáme řemeslné bulky. Recept mého dědu kdysi naučil kamarád a on ho potom předal rodině. Tohle pečivo se hodí především k masu a často ho tak pečeme, když třeba chystáme grilovačku, nebo když […]

Bratislavské rožky: Pečivo chráněné Evropskou unií. Ořechové a makové rozpoznáte podle tvaru
Zajímavosti

Bratislavské rožky: Pečivo chráněné Evropskou unií. Ořechové a makové rozpoznáte podle tvaru

Pečivo ve tvaru půlměsíce plněné mákem a mletými ořechy má nejen u nás, ale především na Slovensku bohatou historii. Bratislavské rožky jsou ale bohužel potravinou poměrně ohroženou. Pochází přitom už z roku 1599. V roce […]

placky
Pečivo a těstoviny

Křesné placky patří mezi lidové pečivo našich babiček. Krajově mají i jiné názvy a trochu vylepšené receptury

Placky, které se v jiných regionech nazývaly třeba křeháčky, křesné pekáče, hnětánky, krajance nebo přesné pagáče, mají jedno společné. Jde o levné jídlo a původ lze hledat v chudých krajích, kde si lidé nemohli dopřát chléb. Dnes […]

salmorejo
Recepty

Salmorejo: Studená rajčatová polévka ze španělské Córdoby zpestří a odlehčí jídelníček

Salmorejo je také někdy označovaná jako ardoria nebo ardorío. Jde o tradiční polévku, která je oblíbená hlavně v jižních oblastech Španělska. Je známá pro svěží chuť, která je oblíbená hlavně v teplém období, ale stejně dobře poslouží, pokud je třeba ubrat […]

grissini
Pečivo a těstoviny

Jak se dostaly na jídelní stůl italské grissini? Dodnes se v malých italských pekárnách vyrábí tradičními postupy

V celé řadě italských restaurací je běžné, že jsou hostům servírované chlebové tyčinky, zvané grissini. Hosté je dostanou doprostřed stolu, většinou zabalené jen v ubrousku, pokud jde o malou klasickou restauraci. Tyčinky nechybí na žádném stole Větší […]

Upečte si domácí chlebíčkovou veku. Postačí základní ingredience a trocha trpělivosti
Recepty

Upečte si domácí chlebíčkovou veku. Postačí základní ingredience a trocha trpělivosti

Jestli jste již zkoušeli péct domácí rohlíky, veku zvládnete levou zadní. A pokud nezkoušeli, též se nemáte čeho bát. Postup výroby veky je velmi jednoduchý a vaši přátelé domácí obložené chlebíčky zajisté ocení. Rozdíly mezi […]

Připravte dětem originální mikulášskou nadílku. Upečte jim Mikuláše nebo čerta z kynutého těsta
Recepty

Připravte dětem originální mikulášskou nadílku. Upečte jim Mikuláše nebo čerta z kynutého těsta

Všechny děti se pátého prosince těší na mikulášskou nadílku, možná jen ty zlobivější s obavami vyhlíží čerta. Pokud však byly vaše děti hodné, zkuste jim připravit originální figurky z kynutého těsta. Kynuté těsto jako symbol hojnosti Podle […]

Francouzská bageta se dostala na seznam UNESCO. Recept na její přípravu je překvapivě snadný
Zajímavosti

Francouzská bageta se dostala na seznam UNESCO. Recept na její přípravu je překvapivě snadný

Bageta a Francie jsou spolu neodmyslitelně spojeny. A přestože je bageta v posledních letech na ústupu kvůli rozmachu kváskového pečiva, nyní její pozice pravděpodobně posílí. UNESCO ji totiž zařadilo na seznam „nehmotného kulturního dědictví“. Pizza, […]