Mořský ježek na talíři: V Chile patří k národním specialitám. Tento syrový předkrm je delikatesou především pro bohaté
Světové pokrmy

Mořský ježek na talíři: V Chile patří k národním specialitám. Tento syrový předkrm je delikatesou především pro bohaté

Každá země má svá typická jídla, která mají historické kořeny. V Chile patří k národním specialitám mořský ježek. Paradoxně jde o pokrm, který dnes vyhledávají především turisté. Oranžová dobrota skrytá pod ostny Návštěvníci tržišť často […]

Jedlá housenka: Zdroj bílkovin šetrný k životnímu prostředí. Jedná se o ceněnou gurmánskou pochoutku
Světové pokrmy

Jedlá housenka: Zdroj bílkovin šetrný k životnímu prostředí. Jedná se o ceněnou gurmánskou pochoutku

Hmyz na talíři není žádnou novinkou a lidé se s tímto nutričně bohatým zdrojem bílkovin na talíři potkávají stále častěji. Zvědavci mohou různé druhy housenek, červů nebo kobylek ochutnat na mnoha gastronomických výstavách anebo třeba […]

Jak se nechtěné krůtí ocasy staly samojským národním pokrmem
Světové pokrmy

Jak se nechtěné krůtí ocasy staly samojským národním pokrmem

Intenzivní chov živočichů je obrovské celosvětové odvětví, které každoročně nabízí miliony tun hovězího, vepřového a drůbežího masa. Ovšem některé části zvířecích těl nejsou příliš žádané a mezi ně patří i krůtí ocasy. Nežádoucí části Na […]

Sběr pouštních lanýžů může být slušný zdroj obživy, ale také extrémně nebezpečná činnost
Světové pokrmy

Sběr pouštních lanýžů může být slušný zdroj obživy, ale také extrémně nebezpečná činnost

Lanýže v pouštích se sbírají v několika zemích. Jejich cena zdaleka nedosahuje hodnot evropských lanýžů, ale stále je to pro mnoho lidí způsob, jak si vydělat na živobytí. Sběr je ale hodně nebezpečný a není […]

Marocké město Fez nabízí mnoho gurmánských specialit - od plněné velbloudí sleziny až po sladký koláč z holubů
Světové pokrmy

Marocké město Fez nabízí mnoho gurmánských specialit – od plněné velbloudí sleziny až po sladký koláč z holubů

Tradiční marocký recept, který se dělá z velbloudí sleziny, patří mezi oblíbená jídla milovníků drobů. K dostání je v restauracích i v řeznictvích, kde si lidé nechávají plátek plněné sleziny ohřát na grilu nebo na […]

Dnešní dochucovadlo bylo dříve používáno jako lék. Kečup údajně léčil zdravotní neduhy
Koření a dochucovadla

Dnešní dochucovadlo bylo dříve používáno jako lék. Kečup údajně léčil zdravotní neduhy

Dneska ho má v lednici asi úplně každý. Milujeme ho například ke smaženým přílohám, dáváme si ho na tradiční langoš nebo jej přidáváme do omáček či jiných pokrmů. Kečup je taková stálice české kuchyně a […]

Shirako: Vak plný rybího semene. Podivná japonská pochoutka získávaná z genitálií mrtvé ryby
Ryby a mořské plody

Shirako: Vak plný rybího semene. Podivná japonská pochoutka získávaná z genitálií mrtvé ryby

Najdou se mezi námi tací, kteří lační po dobrodružství a dokáží v sobě najít dostatek odvahy, aby ochutnali i takové pokrmy, nad kterými by kdokoli jiný opovržlivě ohrnul nos. Tak by tomu rozhodně mohlo být […]

Proč v Číně jedí hůlkami: Původně byly používány k vaření. Praktickou část však brzy vystřídala filosofická myšlenka
Zajímavosti

Proč v Číně jedí hůlkami: Původně byly používány k vaření. Praktickou část však brzy vystřídala filosofická myšlenka

Když se řekne Čína, většina lidí si automaticky představí rýži, dobré jídlo a také hůlky. Ty jsou součástí nejen každé domácnosti a restaurace v Číně, ale v čínských restauracích jsou samozřejmostí i jinde ve světě. […]