Příběh Hercula Poseye, zotročeného šéfkuchaře George Washingtona
Zajímavosti

Příběh Hercula Poseye, zotročeného šéfkuchaře George Washingtona

Philadelphia v Pensylvánii je ročně navštěvována miliony turistů, kteří dychtí vidět místa, kde se zrodila myšlenka americké svobody, jako je například Independence Hall, kde byla podepsaná Deklarace nezávislosti. S Philadelphií je také spojená americká kultura […]

Jak se stát veganem: Tyto věci je třeba mít předem na paměti, aby vás nezaskočily
Zajímavosti

Jak se stát veganem: Tyto věci je třeba mít předem na paměti, aby vás nezaskočily

Veganství je restriktivní dieta, která vylučuje všechny živočišné produkty jako maso, vejce a mléčné výrobky. Může tedy vést k nedostatku vitamínů, proto pokud chcete přejít na veganskou stravu, musíte mít na paměti několik věcí. Lidé […]

Zní to jako sci-fi, přesto existuje reálný způsob, jak „pěstovat“ steaky
Maso

Zní to jako sci-fi, přesto existuje reálný způsob, jak „pěstovat“ steaky

Vědci vyvinuli rostlinné steaky z hráškového proteinu, které mají stejné výrazné mramorování tuku jako skutečné maso. Falešný steak, vyvinutý ve Švýcarsku, používá hrachový protein pro červené „maso“ a emulzi oleje ve vodě pro tenké linie […]

Foie gras: Z násilného krmení hus a kachen vznikl kulinářský poklad. Francouzská delikatesa je chráněna zákonem
Světové pokrmy

Foie gras: Z násilného krmení hus a kachen vznikl kulinářský poklad. Francouzská delikatesa je chráněna zákonem

Paštika z foie gras je považována za vrcholný kulinářský požitek, za královnu všech paštik. A to je samozřejmě znát i na ceně, za jakou se tato francouzská delikatesa prodává. Foie gras znamená francouzsky „tučná játra“ […]

Ananas je známý jako chutná a vitaminová bomba. Jeho pěstování má však na planetu vážné dopady
Ovoce

Ananas je známý jako chutná a vitaminová bomba. Jeho pěstování má však na planetu vážné dopady

Ananas může být chutnou součástí zdravé stravy. Je sladký, všestranný a obsahuje enzym, který zajímá vědce v oblasti výživy. Má však tento král ovoce, jak je často označován, nějaké etické nebo ekologické dopady? Evropané byli […]

Sýr Chhurpi: Himálajský poklad byl vytvořen před tisíci lety v odlehlých oblastech. Lze ho jíst až 20 let
Mléčné výrobky

Sýr Chhurpi: Himálajský poklad byl vytvořen před tisíci lety v odlehlých oblastech. Lze ho jíst až 20 let

Odlehlá himálajská vesnice Parvathy Kund je zahalená do hustého závoje šedé mlhy a vypadá opuštěně. A právě zde si lze pořídit sýr, o kterém se říká, že je nejtvrdším sýrem na světě. O původu sýra […]

Opice milují alkohol a potvrzuje to i nová vědecká studie
Nápoje a alkohol

Opice milují alkohol a potvrzuje to i nová vědecká studie

Občas se objeví zpráva o tom, že to nějaké zvíře přehnalo s alkoholem či spíše se zkvašenými plody. Podle nového výzkumu to však vypadá, že některé druhy opic si schválně vybírají ovoce s etanolem. Opice […]

Jednorázové kelímky na kávu jsou na pranýři. Uvolňují do nápojů biliony mikroskopických plastových částic
Zajímavosti

Jednorázové kelímky na kávu jsou na pranýři. Uvolňují do nápojů biliony mikroskopických plastových částic

Pití kávy nebo čaje z kelímku je nejen plýtvání a bezohlednost k životnímu prostředí, ale také představuje riziko spolknutí tisíců částic mikroplastů. Jde o další alarmující zjištění, které spolu s mikroplasty usazenými v plících člověka, […]