Připálená ani přesolená omáčka už nikdy nebude vaším strašákem. Stačí syrová brambora nebo mrkev
Babské rady

Připálená ani přesolená omáčka už nikdy nebude vaším strašákem. Stačí syrová brambora nebo mrkev

Češi jsou hodně omáčkový národ. Pokud i vy patříte k lidem, kteří si rádi dají svíčkovou, rajskou, kuře na paprice nebo dobrý guláš, možná se vám budou hodit následující rady. V restauracích si objednáváme hlavní […]

Demi glace se připravuje déle než 24 hodin. Je ale skvělým základem mnoha omáček
Maso

Demi glace se připravuje déle než 24 hodin. Je ale skvělým základem mnoha omáček

Jeho příprava je sice zdlouhavější, masové pokrmy díky němu ale získají zcela jinou chuť. Demi glace je ultimátní základ pro silné omáčky především k hovězímu. Dá se zavařit i zmrazit, můžete ho tak mít doma […]

Ragú: Masová omáčka, která dobyla Itálii, byla dříve výsadou bohatých
Recepty

Ragú: Masová omáčka, která dobyla Itálii, byla dříve výsadou bohatých

Ragú, masová omáčka tradičně podávaná s těstovinami, má původ v Itálii, kde se objevuje v mnoha regionálních variantách. Zpočátku si ho však mohli dovolit jen bohatí občané. Název „ragù“ pochází z francouzštiny, z výrazu ragoût, […]

Garum: Rybí omáčka, kterou milovali v antickém Římě. Překonáte silný zápach a připravíte si ji také?
Recepty

Garum: Rybí omáčka, kterou milovali v antickém Římě. Překonáte silný zápach a připravíte si ji také?

Podobně jako dnes kečup nebo majonéza bylo ve starověkém Římě všudypřítomné fermentované rybí dochucovadlo garum. Přestože jeho výrobu provází silný zápach, zachovalo si oblibu do současnosti. Garum zmiňuje i Plinius starší. Popsal jej jako „vybraný […]

Tabasco: Pouhé tři ingredience daly vzniknout legendě mezi omáčkami
Koření a dochucovadla

Tabasco: Pouhé tři ingredience daly vzniknout legendě mezi omáčkami

Na trhu je mnoho pálivých omáček, ale málokterá je známější než tabasco. Díky své jedinečné pikantní chuti se v průběhu let dostala mezi nejoblíbenější omáčky na světě. S tím její vynálezce rozhodně nepočítal.   Základní surovinou […]

Curry kečup: Zkuste omáčku, která byla součástí jídla chudých německých vojáků
Světové pokrmy

Curry kečup: Zkuste omáčku, která byla součástí jídla chudých německých vojáků

Curry kečup je pochoutka, bez které by nemohlo existovat jedno z nejoblíbenějších německých pouličních jídel. Říká se mu currywurst, což se do češtiny překládá jako kari párečky. Jde jednoduše o německé klobásky namočené právě v […]

Cumberlandská omáčka: Výborně doplňuje maso i uzeniny. Zkuste ji také
Recepty

Cumberlandská omáčka: Výborně doplňuje maso i uzeniny. Zkuste ji také

Cumberlandská omáčka se zrodila ve Velké Británii na konci 19. století a svou sladkokyselou chutí výborně doplňuje slané pokrmy. Pokud máte rádi červený rybíz (případně brusinky nebo angrešt) a víno, určitě ji vyzkoušejte. Cumberlandská omáčka […]

kren
Koření a dochucovadla

Naše babičky nedaly na křen dopustit. Místo se pro něj našlo někde v odlehlém rohu na každé zahrádce

Křen je vytrvalá rostlina, která roste bez problémů a bez velké péče. Pochází z Asie a léčivé účinky, které kořen má, jsou známé už po staletí. Kořen je dužnatý s nažloutlou nebo bílou dužinou s tmavší slupkou (Japonci […]

Připravte si domácí sladkokyselou omáčku. Hotovo budete mít do deseti minut
Koření a dochucovadla

Připravte si domácí sladkokyselou omáčku. Hotovo budete mít do deseti minut

Sladkokyselá omáčka je druh omáčky velmi oblíbený v asijských zemích. Existuje mnoho různých druhů sladkokyselých omáček, každá země má své vlastní a my si řekneme, jak si sladkokyselou omáčku udělat doma. Sladkokyselé omáčky ve světě […]