Srkáte při jídle? Korejci by z vás měli radost, lidé s misofonií už moc ne
Zajímavosti

Srkáte při jídle? Korejci by z vás měli radost, lidé s misofonií už moc ne

Pro některé lidi je mlaskání a srkání u jídla noční můrou, pro jiné komplimentem. Tato rozpolcenost může mít překvapivě i genetické základy. Zjistěte, proč někoho tento zdánlivě nevinný zlozvyk dohání k šílenství. Pro někoho je zvuk […]

Bulgogi: Tradiční korejské marinované maso. Toto jídlo je považováno za společenský zážitek
Maso

Bulgogi: Tradiční korejské marinované maso. Toto jídlo je považováno za společenský zážitek

Každá země má takové to svoje typické jídlo. U nás je to třeba oblíbené knedlo-vepřo-zelo, které ideálně zapijeme půllitrem piva. V Koreji je nejznámějším jídlem bulgogi. Už jste o něm někdy slyšeli? Bulgogi je typické […]

Korejské způsoby stravování: Základem je úcta ke starším a sdílení jídla. Dejte si pozor, aby vám na talíři nic nezůstalo
Zajímavosti

Korejské způsoby stravování: Základem je úcta ke starším a sdílení jídla. Dejte si pozor, aby vám na talíři nic nezůstalo

Každá kultura na světě má svou etiketu stolování, která ztělesňuje hodnoty, tradice a zdvořilost jejích lidí. Vštěpuje se dětem už od útlého věku, aby pro ně bylo dodržování etikety naprostou samozřejmostí. U nás tomu není […]

Vzhledově odpudivé, chuťově nevýrazné. Přesto si kuřecí nožičky podmanily nejen Čínu
Světové pokrmy

Vzhledově odpudivé, chuťově nevýrazné. Přesto si kuřecí nožičky podmanily nejen Čínu

Kuřecí maso je pravděpodobně častou součástí vašich pokrmů. Zkusili jste však někdy kuřecí nožičky? Nevypadají lákavě, masa na nich moc nenajdete, a přesto jsou v některých zemích považovány za delikatesu. Nejen čínská pochoutka Kuřecí nožičky […]

Boshintang: Kontroverzní polévka s pozitivním vlivem na mužskou potenci. Hlavní ingredience vás odradí
Světové pokrmy

Boshintang: Kontroverzní polévka s pozitivním vlivem na mužskou potenci. Hlavní ingredience vás odradí

Pokrm známý jako boshintang vznikl již před staletími. Jeho historie sahá dále než do čtvrtého století. Polévka boshintang je též známá jako polévka ze psího masa a jedná se bezesporu o jeden z nejkontroverznějších pokrmů […]

Sója obsahuje 14× více bílkovin než drůbeží maso. Může ale i škodit
Luštěniny

Sója obsahuje 14× více bílkovin než drůbeží maso. Může ale i škodit

Sójové boby sice původně z Evropy nepocházejí, dnes se tu ovšem výrobky z nich konzumují ve velkém množství. Sója je sice zdravá luštěnina, na druhou stranu může i škodit. Původ sóji luštinaté Sója luštinatá je luštěnina, které […]

Plivání a říhání vás už nepřekvapí. Co dalšího byste měli vědět o stolování Asiatů?
Světové kuchyně

Plivání a říhání vás už nepřekvapí. Co dalšího byste měli vědět o stolování Asiatů?

Asijské stolování je na hony vzdálené tomu evropskému. To, co se nám zdá jako neslušnost a hrubiánství, je naopak v Asii považováno za projev spokojenosti. Ať už se vydáváte na dovolenou na asijský kontinent, nebo […]

Kimči: jedna z pěti nejúčinnějších potravin prevence proti rakovině
Světové pokrmy

Kimči: jedna z pěti nejúčinnějších potravin prevence proti rakovině

Kimči je korejské národní jídlo, které tvoří fermentovaná zelenina a koření. Tato příloha disponuje ostrou chutí, takže zaujme především milovníky pikantních jídel, zároveň je ale velmi zdravá. Původ kimči Kimči je pokrm s dlouhou historií. První […]