Wasabi: zdravý „japonský křen“, který ale může působit (nechtěně) projímavě
Koření a dochucovadla

Wasabi: zdravý „japonský křen“, který ale může působit (nechtěně) projímavě

Wasabi neboli „japonský křen“ je dochucovadlo, které znají všichni milovníci suši. Ačkoli je zdravé, neměli byste ho konzumovat ve velkém množství. Původ wasabi Wasabi je koření, které se získává z oddenku rostliny, jež se nazývá eutrema […]

Reishi: „houbu nesmrtelnosti“, která pomáhá zvýšit imunitu
Bylinky a rostlinky

Reishi: „houbu nesmrtelnosti“, která pomáhá zvýšit imunitu

Pokud jste se v novém roce rozhodli „přesedlat“ na zdravější životní styl, můžete se zaměřit na reishi, které se někdy říká „houba nesmrtelnosti“. Původ reishi Reishi neboli lesklokorka lesklá (Ganoderma lucidum) pochází z Dálného východu, přičemž se jedná […]

Jelly ear mushroom cut into slices
Bylinky a rostlinky

Jidášovo ucho: velmi zdravá houba, která u nás roste téměř po celý rok

Jidášovo ucho je houba, která u nás není sbírána příliš často. Obsahuje nicméně mnoho účinných látek a navíc si ji lze nasbírat po většinu roku. Výskyt Jidášova ucha Jidášovo ucho neboli bolcovitka ucho Jidášovo (Auricularia […]

1-39565757
Zvyky a obyčeje

Nyotaimori: sushi z nahého ženského těla

Sushi je u nás velmi oblíbeným pokrmem, přičemž lze vyzkoušet i nyotaimori, což je tradice konzumování jídla z nahého ženského těla. Kde se vzalo sushi? Sushi patří k nejznámějším pokrmům japonské kuchyně. První zmínky o něm pocházejí […]

2-26869717
Pečivo a těstoviny

Shirataki: konjakové těstoviny, které velmi podporují hubnutí

Shirataki jsou těstoviny z hlíz zmijovce indického. Jedná se přitom o velmi zdravou potravinu, která pomáhá s hubnutím. Původ zmijovce indického Zmijovec indický, který je známý i pod názvem konjak/konjac, původně pochází z tropických deštných pralesů Asie. V současné […]

Kuzu: škrob pocházející až ze 100kg kořene. Pomáhá trávení i při vysokém krevním tlaku
Nezařazené

Kuzu: škrob pocházející až ze 100kg kořene. Pomáhá trávení i při vysokém krevním tlaku

Kuzu je tradiční japonský produkt, který se vyrábí z kořene puerarie. V kuchyni jej můžete použít jako zahušťovadlo, navíc ale pomáhá proti různým zdravotním neduhům. Původ kuzu Kuzu je škrob z kořene keře zvaného puerarie, který rostl původně […]

Miso: pokrm samurajů, který si vydobyl pozornost i na Západě
Světové pokrmy

Miso: pokrm samurajů, který si vydobyl pozornost i na Západě

Miso je fermentovaná pasta vyráběná zejména ze sójových bobů. Jedná se přitom o zdravou kuchyňskou ingredienci, která ozvláštní chuť připravovaných pokrmů. Původ pasty miso Pasta miso je dnes považována za tradiční japonský pokrm. To je […]

Maso krav Wagyu: kaviár mezi hovězím masem. Některé části stojí astronomické částky
Maso

Maso krav Wagyu: kaviár mezi hovězím masem. Některé části stojí astronomické částky

Pokud si rádi pochutnáte na hovězím mase, určitě musíte ochutnat maso plemene Wagyu. Jedná se totiž o skutečný gurmánský zážitek, který je navíc velmi zdravý. Původ krav Wagyu Japonci si v minulosti na konzumaci masa příliš […]

Spirulina: sinice, jejíž konzumací lze získat až 12× více bílkovin než z hovězího masa
Nápoje a alkohol

Spirulina: sinice, jejíž konzumací lze získat až 12× více bílkovin než z hovězího masa

Spirulina je rodem sinic, které jsou často řazeny mezi tzv. superpotraviny. Ačkoli jsou některé její účinky relativní, např. obsahem bílkovin jde o skutečně výjimečnou surovinu. Spirulina se vyskytuje v mnoha oblastech světa Spirulina se vyskytuje zejména […]

Kotvičník zemní na zahrádce
Bylinky a rostlinky

Kotvičník zemní: rostlina, která je často označována jako bylinné afrodiziakum

Kotvičník zemní je rostlinnou která u nás volně roste poměrně vzácně, ale je doporučována pro své pozitivní účinky. Na druhou stranu by ji neměl používat každý, protože některým skupinám může i uškodit. Původ a rozšíření […]