Natto: Jídlo se slizkou a nepříjemně lepivou konzistencí. Oblíbená snídaně Japonců, která popírá zákony stárnutí
Světové pokrmy

Natto: Jídlo se slizkou a nepříjemně lepivou konzistencí. Oblíbená snídaně Japonců, která popírá zákony stárnutí

O japonské kuchyni se toho napsalo i napovídalo hodně. Japonci jsou zkrátka známí nejen tím, že si jídlo umí náležitě vychutnat, ale také tím, že jsou schopni sníst věci, nad kterými by se jeden pozastavil. […]

Smrtící a lahodná ryba fugu: Její jed je 200krát nebezpečnější než kyanid. Přesto se stala japonskou pochoutkou
Ryby a mořské plody

Smrtící a lahodná ryba fugu: Její jed je 200krát nebezpečnější než kyanid. Přesto se stala japonskou pochoutkou

V Japonsku se konzumuje již stovky let, a to navzdory skutečnosti, že je vlastně smrtelně nebezpečná. Už jste někdy slyšeli o rybě, která vás může zabít? Tahle jedovatá potvora nese jméno fugu a v jejích […]

Japonská pochoutka shiokara: Mořské plody fermentované ve vlastních vnitřnostech
Ryby a mořské plody

Japonská pochoutka shiokara: Mořské plody fermentované ve vlastních vnitřnostech

O japonském jídle se často povídá, že je tak pečlivě a dovedně připravené, že je zkrátka radost jakékoliv ochutnat. Kdo někdy Japonsko navštívil a ochutnal některý z místních pokrmů, udělalo na něho dojem, jak promyšlené […]

Shiitake: Asijská královna mezi houbami
Bylinky a rostlinky

Shiitake: Asijská královna mezi houbami

V České republice jsme zvyklí konzumovat hřiby, žampióny anebo hlívu ústřičnou. V posledních letech je ale stále více využívána i asijská houba zvaná shiitake, jejíž český název zní houževnatec jedlý. Původ houževnatce jedlého Houževnatec jedlý (Lentinula edodes) […]

Nare-suši může kvasit desítky let. Zaplatit za něj lze i tisíce dolarů
Světové pokrmy

Nare-suši může kvasit desítky let. Zaplatit za něj lze i tisíce dolarů

Suši určitě zná každý Čech, neboť toto jídlo japonské kuchyně se proslavilo po celém světě. Méně už je ale známé nare-suši, což je předchůdce dnešního suši, které byste ale zřejmě s nadšením neochutnali. Historie nare-suši Suši […]

Sója obsahuje 14× více bílkovin než drůbeží maso. Může ale i škodit
Luštěniny

Sója obsahuje 14× více bílkovin než drůbeží maso. Může ale i škodit

Sójové boby sice původně z Evropy nepocházejí, dnes se tu ovšem výrobky z nich konzumují ve velkém množství. Sója je sice zdravá luštěnina, na druhou stranu může i škodit. Původ sóji luštinaté Sója luštinatá je luštěnina, které […]

Plivání a říhání vás už nepřekvapí. Co dalšího byste měli vědět o stolování Asiatů?
Světové kuchyně

Plivání a říhání vás už nepřekvapí. Co dalšího byste měli vědět o stolování Asiatů?

Asijské stolování je na hony vzdálené tomu evropskému. To, co se nám zdá jako neslušnost a hrubiánství, je naopak v Asii považováno za projev spokojenosti. Ať už se vydáváte na dovolenou na asijský kontinent, nebo […]

Nattó: japonský pokrm, nad kterým se mnoha lidem zvedne žaludek
Luštěniny

Nattó: japonský pokrm, nad kterým se mnoha lidem zvedne žaludek

Nattó je tradiční japonský pokrm, který je v Zemi vycházejícího slunce velmi oblíbený. Jinde ovšem budí minimálně rozpaky.   Původ nattó Jde o pokrm japonské kuchyně, který je známý i za hranicemi této východoasijské země. Není […]

TIP: Exotická jídla a kde je zkusit
Světové kuchyně

TIP: Exotická jídla a kde je zkusit

Existuje mnoho důvodů, proč cestovat. Někdo miluje poznávání památek, jiný se rád vydá za exotickou kuchyní. Kde exotická jídla zkusit? Bangkok: Pouliční kuchyně Bangkok je bezpochyby hlavním městem pouličního jídla. Město je plné stánků, kde […]