Wasabi: Pikantní superpotravina s řadou zdravotních přínosů. Působí proti zánětům a zlepšuje paměť
Zdraví

Wasabi: Pikantní superpotravina s řadou zdravotních přínosů. Působí proti zánětům a zlepšuje paměť

Wasabi není jen významnou ingrediencí japonské kuchyně, ale nabízí také řadu potenciálních zdravotních přínosů, včetně protibakteriálních, protizánětlivých a protirakovinných účinků. Koření wasabi se získává z oddenku rostliny eutremy japonské, známé také jako japonský křen, která volně […]

Spam musubi: Kdo stojí za kombinací lančmítu, rýže a řasy, není jasné. Na Havaji ji však milují
Recepty

Spam musubi: Kdo stojí za kombinací lančmítu, rýže a řasy, není jasné. Na Havaji ji však milují

Musubi je japonská rýžová koule s mořskou řasou nori a spam musubi je její havajská verze se spamem (vepřovým masem v konzervě, u nás známým jako lančmít). Vyzkoušejte tuto netradiční kombinaci v dnešním receptu. Původ jídla spam […]

Zkuste domácí sushi, jeho příprava není nijak náročná. Skvělou rýži zvládnete připravit s pomocí vějíře
Recepty

Zkuste domácí sushi, jeho příprava není nijak náročná. Skvělou rýži zvládnete připravit s pomocí vějíře

Máte rádi sushi, ale zatím jste si netroufli na domácí přípravu? Máme pro vás dobrou zprávu. Jeho příprava není vůbec složitá. Přinášíme vám postup na dokonalou rýži, kterou následně využijeme na maki sushi. Pokud se […]

Jezte jako Japonci: Inspirujte se národem, který je proslulý svou dlouhověkostí
Zajímavosti

Jezte jako Japonci: Inspirujte se národem, který je proslulý svou dlouhověkostí

Jíst zdravě si přeje zřejmě každý z nás. Rad na vyváženou a zdravou stravu je však velké množství. Ideální je tak inspirovat se v jídelníčku těch nejpovolanějších. Japonci se v délce dožití drží na prvním […]

Sushi terorismus: Nechutný trend, který japonským restauracím sebral hosty
Zajímavosti

Sushi terorismus: Nechutný trend, který japonským restauracím sebral hosty

Japonsko během února a března postihl trend nazývaný v médiích „sushi terorismus“. Mladí lidé se rozhodli následovat výzvy sdílené na sociálních sítích, které nabádaly k olizování jídla v restauracích a plivání do něj. Několik jedinců […]

korokke
Světové kuchyně

Japonská kuchyně není jen o syrových rybách, inspirace může přijít i se smaženým jídlem s panko strouhankou

Panko je druh strouhanky vyrobené z chleba bez kůrky, který se používá jako obal na různé smažené a zapečené pokrmy. Dodá jídlu lahodnou křupavost. Panko strouhanka je tvořená z hrubších vloček, je světlá, a protože u nás […]

Narezushi: Vůně ryby připomíná odpadní vodu. Chuť starověkého sushi v Japonsku rozděluje lidi na dva tábory
Ryby a mořské plody

Narezushi: Vůně ryby připomíná odpadní vodu. Chuť starověkého sushi v Japonsku rozděluje lidi na dva tábory

Sushi, jak ho známe v současnosti, je velmi vzdálené původnímu jídlu, které se vyvinulo před mnoha staletími v Japonsku. Původní jídlo bylo založeno na konzumování fermentované ryby a ne čerstvé jako dnes. Kterému pokrmu vděčíme […]