Lotosový kořen: zelenina, jež pomáhá při nachlazení, rýmě i odhlenění
Zelenina

Lotosový kořen: zelenina, jež pomáhá při nachlazení, rýmě i odhlenění

Pokud bychom chtěli vyjmenovat druhy zeleniny, lotosový kořen s největší pravděpodobností vůbec nezazní. Přesto se jedná o velmi zajímavou kuchyňskou ingredienci. Původ lotosu ořechonosného Lotos ořechonosný je vodní rostlina, jejíž původní domovinou je indický subkontinent. Proto […]

Čatní stimuluje chuť a podporuje zažívání
Koření a dochucovadla

Čatní stimuluje chuť a podporuje zažívání

Chutney neboli čatní je dochucovadlo, které v ČR zatím nepatří k nejpoužívanějším. Určitě ale spadá mezi ta nejzdravější! Původ čatní Čatní (chutney) je indický pokrm, resp. různé husté omáčky, které dochucují hlavní jídlo. V této zemi […]

Mořská sůl obsahuje řadu minerálů. Navíc zaujme chutí
Koření a dochucovadla

Mořská sůl obsahuje řadu minerálů. Navíc zaujme chutí

Mořská sůl je dnes používána stále častěji i mimo přímořské oblasti. Nejenže obsahuje spoustu minerálů, ale navíc bývá označována za chutnější. Historie používání mořské soli Ačkoli je u nás dnes nejpoužívanější sůl kamenná, v obchodech se […]

Lasí: jogurtový nápoj, který osvěží a pomáhá s trávením
Nápoje a alkohol

Lasí: jogurtový nápoj, který osvěží a pomáhá s trávením

Lasí je indický krémový nápoj vyrobený z jogurtu. Lze si přitom jednoduše vyrobit slanou i sladkou variantu, přičemž vás obě mohou osvěžit a zároveň pomoci vašemu zažívání. Původ nápoje lasí Lasí (lassí) je jogurtový nápoj, jehož […]

Kaki: „pokrm bohů“, který je ideální pro chladné měsíce. Ochutnejte zdravé vánoční ovoce
Ovoce

Kaki: „pokrm bohů“, který je ideální pro chladné měsíce. Ochutnejte zdravé vánoční ovoce

Kaki je ovoce, kterému se dostává neustále větší pozornosti. Nejenže je totiž velmi chutné, ale obsahuje také látky, jež nám mohou prospět právě v průběhu chladných měsíců. Kaki a jeho původ Kaki pochází z tomelu japonského […]

Buddhova ruka: ovoce, o němž většina Čechů nikdy neslyšela. Přesto je chutné, zdravé a voňavé
Ovoce

Buddhova ruka: ovoce, o němž většina Čechů nikdy neslyšela. Přesto je chutné, zdravé a voňavé

Buddhova ruka neboli Bushukan je zvláštní ovoce, které na pultech českých obchodů jen tak nenajdete. Můžete si jej ovšem sami vypěstovat, což se vyplatí nejen kvůli nezvyklému tvaru. Původ Buddhovy ruky Buddhova ruka patří mezi […]

Kari koření: velmi zdravé indické koření
Koření a dochucovadla

Kari koření: velmi zdravé indické koření

Kari je směs koření, která sice pochází z Indie, nicméně v této jihoasijské zemi se minimálně v dřívějších dobách samostatně nevyrábělo. Ani název přitom není příliš přesný. Původ kari koření Ačkoli je kari koření spojováno především s indickou kuchyní, […]

Indická kuchyně: jedna z nejstarších kuchyní světa, která je pestrá, chutná i zdravá
Světové kuchyně

Indická kuchyně: jedna z nejstarších kuchyní světa, která je pestrá, chutná i zdravá

Indické restaurace u nás začaly v posledních desetiletích růst jako houby po dešti. Kuchyně z této jihoasijské země je totiž nejen chutná, ale patří také k nejzdravějším na světě. Vymezení indické kuchyně Indický subkontinent pokrývá všechna klimatická pásma […]

Lněné semínko v misce
Semena a ořechy

Lněné semínko: obsahuje zdravé tuky, v kuchyni může nahradit vejce

Lněné semínko v současné době najdete v mnoha receptech, což má několik důvodů. Nejenže je zdravé, ale zároveň má výtečné pojivové vlastnosti, takže ho lze používat na místo vajec. Původ a rozšíření lnu setého Lněné […]