Svařené víno znali už ve starověkém Řecku, vánočním nápojem se stalo až později. Vyzkoušejte variantu s brandy i bílým vínem
Zajímavosti

Svařené víno znali už ve starověkém Řecku, vánočním nápojem se stalo až později. Vyzkoušejte variantu s brandy i bílým vínem

Když s podzimem začíná klesat teplota k nule, je ideální čas zahnat chlad velkým hrnkem svařeného vína a naplnit tak svůj domov uklidňující vůní červeného vína, citrusů a koření. Už jen zmínka o svařeném víně vyvolává v mnohých […]

prazska_sunka
Maso

Pražská šunka je delikatesou už po staletí. Poradíme, jak ji správně připravit

Pražská šunka patří mezi potraviny, kterými se česká gastronomie může pyšnit a kterou nepohrdne kdejaký šéfkuchař s vytříbenými chuťovými buňkami. A ačkoliv šunka jako taková existovala už dávno předtím, než se Češi rozhodli dovést její […]

Punč: V minulosti laciný nápoj, dnes součást zimního období. Připravte si třeba ten čokoládový
Nápoje a alkohol

Punč: V minulosti laciný nápoj, dnes součást zimního období. Připravte si třeba ten čokoládový

Většina z nás má punč spojený se zimou a adventními trhy. Důvod jeho vzniku byl ale pravděpodobně méně prozaický. Ze způsobu, jak vylepšit nepříliš kvalitní lihoviny, se však punč stal velmi oblíbeným nápojem. Přinášíme vám několik […]

Pastýřský koláč: Jídlo chudých rolníků, kteří zpracovali zbytky a vyhnuli se plýtvání
Recepty

Pastýřský koláč: Jídlo chudých rolníků, kteří zpracovali zbytky a vyhnuli se plýtvání

Nezdá se, že by existovala jediná osoba, událost, místo nebo okolnost, která dala světu pastýřský koláč. Místo toho existují střípky historie, které dohromady dávají vzniku pastýřského koláče smysl, což nám ale při jeho přípravě nemusí […]

Chutnalo by vám ve starověkém Egyptě? Pivo bylo husté, cibule byla předmětem uctívání a lovili se i ježci
Zajímavosti

Chutnalo by vám ve starověkém Egyptě? Pivo bylo husté, cibule byla předmětem uctívání a lovili se i ježci

Starověcí Egypťané po sobě zanechali bohaté písemné záznamy i výtvarné umění, díky čemuž mají badatelé podrobný náhled na jejich rituály a každodenní život. Víme, že svým mrtvým třeba zanechávali obětiny v podobě jídla. To naznačuje, že […]

Himálajská sůl: Je opravdu zdraví prospěšná nebo nám jen učaroval její růžový nádech a důmyslný marketing?
Zajímavosti

Himálajská sůl: Je opravdu zdraví prospěšná nebo nám jen učaroval její růžový nádech a důmyslný marketing?

Sůl – minerál, který se skládá především z chloridu sodného, byl v minulosti využíván různými způsoby: jako platidlo, lékařské antiseptikum a samozřejmě jako doplněk stravy. Pojďme se v dnešním článku ponořit do růžového nádechu soli himálajské. Historicky se […]

Halušky původně sloužily k věštění. Připravte si jejich vegetariánskou cuketovou verzi
Recepty

Halušky původně sloužily k věštění. Připravte si jejich vegetariánskou cuketovou verzi

Brynzové halušky jsou tradičním pokrmem našich slovenských sousedů. Samozřejmě se však připravují v mnoha úpravách. My si dnes uvaříme cuketové halušky. Ale co začít tím, kdy se vlastně halušky poprvé objevily? Oficiální slovenské zdroje zasazují konzumaci […]

Stravování za Karla IV.: Kaše jen pro bohaté a revoluce v pekařství
Zajímavosti

Stravování za Karla IV.: Kaše jen pro bohaté a revoluce v pekařství

Vláda Karla IV. byla díky absenci válek obdobím blahobytu pro chudý lid. V potravinářství navíc došlo k malé revoluci: vznik mlýnů výrazně zasáhl do produkce i spotřeby pečiva. A nenasytné strávníky musela krotit církev. Sladit mohli jen […]

Historie bujónových kostek: Velkou roli při vzniku i rozšíření hrála armáda
Zajímavosti

Historie bujónových kostek: Velkou roli při vzniku i rozšíření hrála armáda

Díky relativně nízké ceně, snadnému a rychlému použití a intenzivní chuti je bujon oblíbenou přísadou v kuchyních prakticky na všech kontinentech. Kde se ale vývar v kostce vzal? Žádný novodobý výmysl Abychom pochopili, jak si […]