Máslo je nositelem chuti i zázrakem v kuchyni. Zkuste jej zamrazit nebo přidat do kávy
Rady a tipy

Máslo je nositelem chuti i zázrakem v kuchyni. Zkuste jej zamrazit nebo přidat do kávy

Máslo, jak mléčné, tak i rostlinné, se stalo základem domácností a nezbytným dochucovadlem v kuchyni. Máslo je také klíčem v profesionální gastronomii. Kuchaři máslem kouzlí krémové omáčky, pyré nebo polevy na dezertech. Vypadá to, že […]

Podle Zdeňka Pohlreicha je česká kuchyně bezvýznamná a studenti gastronomie nás obírají o veřejné peníze
Celebrity

Podle Zdeňka Pohlreicha je česká kuchyně bezvýznamná a studenti gastronomie nás obírají o veřejné peníze

Zdeněk Pohlreich se s ničím nemaže a nebojí se vyjadřovat své vyhraněné názory i na oblasti, které tak úplně nesouvisí s gastronomií. Na jednu stranu je tento přístup v dnešní době osvěžující, na druhou stranu však umí poštvat […]

Jedlá housenka: Zdroj bílkovin šetrný k životnímu prostředí. Jedná se o ceněnou gurmánskou pochoutku
Světové pokrmy

Jedlá housenka: Zdroj bílkovin šetrný k životnímu prostředí. Jedná se o ceněnou gurmánskou pochoutku

Hmyz na talíři není žádnou novinkou a lidé se s tímto nutričně bohatým zdrojem bílkovin na talíři potkávají stále častěji. Zvědavci mohou různé druhy housenek, červů nebo kobylek ochutnat na mnoha gastronomických výstavách anebo třeba […]

Svišti byli dříve oblíbenou pochoutkou. Tlak na ekologické zemědělství je možná vrátí zpátky na gastronomická menu
Světové pokrmy

Svišti byli dříve oblíbenou pochoutkou. Tlak na ekologické zemědělství je možná vrátí zpátky na gastronomická menu

Svišti u nás již nejsou moc hojní, ale dříve byli ve světě považováni za kulinářskou delikatesu. Jejich maso má na rozdíl od jiné zvěřiny jemnější chuť a navíc odpadá potřeba je průmyslově krmit. Sviští hody […]

Koji: Plíseň, která se využívá v gastronomii
Zajímavosti

Koji: Plíseň, která se využívá v gastronomii

Kropidlák rýžový neboli koji je kulturní plíseň. S ní se očkuje určitá ingredience, nejčastěji rýže nebo sója. Koji následně tuto surovinu fermentuje. Právě této plísni vděčíme za vznik například světově oblíbené sójové omáčky, saké nebo […]