Croissant: Francouzským se stal, až když byl vyroben z listového těsta. Tvar půlměsíce je opředen legendou
Světové pokrmy

Croissant: Francouzským se stal, až když byl vyroben z listového těsta. Tvar půlměsíce je opředen legendou

Když si představíte nadýchaný croissant čerstvě vytažený z trouby, určitě se vám okamžitě začnou sbíhat sliny. Milujeme ho prostě jen tak, někteří mu neodolají na snídani lehce potřenému ovocnou marmeládou a další ho zbožňují s […]

Foie gras: Z násilného krmení hus a kachen vznikl kulinářský poklad. Francouzská delikatesa je chráněna zákonem
Světové pokrmy

Foie gras: Z násilného krmení hus a kachen vznikl kulinářský poklad. Francouzská delikatesa je chráněna zákonem

Paštika z foie gras je považována za vrcholný kulinářský požitek, za královnu všech paštik. A to je samozřejmě znát i na ceně, za jakou se tato francouzská delikatesa prodává. Foie gras znamená francouzsky „tučná játra“ […]

Escargot: Francouzský pokrm je označován „elitním jídlem“. Šneci se těší světové oblibě
Světové pokrmy

Escargot: Francouzský pokrm je označován „elitním jídlem“. Šneci se těší světové oblibě

Existují pokrmy, nad kterými se někdo mlsně olízne až za ušima a jinému se naopak žaludek znechuceně smrskne. Jedním z nich je určitě také escargot. Ve Francii je tento pokrm poměrně běžný. Že jste o […]

Fakta o šampaňském: Marilyn Monroe si dopřála koupel v „bublinkách“. Podle počtu lahví ji tato koupel vyšla pěkně draho
Zajímavosti

Fakta o šampaňském: Marilyn Monroe si dopřála koupel v „bublinkách“. Podle počtu lahví ji tato koupel vyšla pěkně draho

Dát si skleničku šampaňského symbolizuje slavit nějakou významnou či výjimečnou událost. Bublinky si dopřáváme na oslavách, při narození dítěte nebo během přivítání nového roku. Někomu šampaňské chutná, jinému naopak ne. V každém případě si jej […]

Vidličková dieta: Dieta francouzského pasu, při které nic nekrájíte. Úbytek váhy je pomalý a udržitelný
Hubnutí

Vidličková dieta: Dieta francouzského pasu, při které nic nekrájíte. Úbytek váhy je pomalý a udržitelný

Slyšeli jste o ní někdy? Vidličková dieta se sice řadí mezi ty méně známé, například v porovnání s dietou podle krevních skupin nebo stravováním 16:8, přesto si ale dokázala najít své příznivce. Ti se její […]

Stolování ve Francii: Francouzská večeře má svá překvapivá pravidla. Nechoďte včas a s prázdnýma rukama
Zajímavosti

Stolování ve Francii: Francouzská večeře má svá překvapivá pravidla. Nechoďte včas a s prázdnýma rukama

Pravidla stolování jsou v každé zemi jiná. I u nás dodržujeme určité zvyky a přijde nám to jako samozřejmost. Navštívíme-li ale nějaký jiný stát, už pro nás nemusí být tak snadné se v odlišné kultuře […]

Žabí stehýnka: Za zrodem stojí legenda neposlušných a lstivých mnichů. Tato delikatesa záhy dobyla svět
Světové pokrmy

Žabí stehýnka: Za zrodem stojí legenda neposlušných a lstivých mnichů. Tato delikatesa záhy dobyla svět

V gastronomii jsou žabí stehýnka známým pojmem. Ačkoli se většině lidí jen při představě, že by měli ochutnat něco takového, obrátí žaludek vzhůru nohama a dostaví se pocity nevolnosti, ve Francii a v Číně je […]

Hořčice pomáhá trávení. Pozor ale na její složení
Koření a dochucovadla

Hořčice pomáhá trávení. Pozor ale na její složení

Hořčice patří mezi nejrozšířenější dochucovadla. V současné době si je možné i v ČR zakoupit řadu druhů, z nichž některé jsou zdravější než jiné. Historie používání hořčice Hořčice je dochucovadlo z mletých hořčičných semínek, které člověk používá tisíce let. […]

Crème brûlée: lahodný dezert „oblíbený od Paříže po Peorii"
Světové pokrmy

Crème brûlée: lahodný dezert „oblíbený od Paříže po Peorii“

Crème brûlée je vynikající dezert, který se stal v posledních desetiletích oblíbeným po celém světě. Jeho příprava přitom není nijak složitá. Původ crème brûlée Crème brûlée je dezert, jehož původní domovinou je Francie. První zmínky o něm […]