Cheesecake: vynikající dezert, který je oblíbený už 2 500 let
Pochutiny

Cheesecake: vynikající dezert, který je oblíbený už 2 500 let

Cheesecake je dosti známým dezertem, který si člověk připravoval už dávno předtím, než se na Zemi objevil jistý Ježíš Nazaretský. Původ cheesecakeu Cheesecake je dezert, jehož původ vás možná překvapí. Pochází totiž ze starověkého Řecka. […]

Čirůvka májovka: výborná houba, která začíná růst právě nyní
Bylinky a rostlinky

Čirůvka májovka: výborná houba, která začíná růst právě nyní

Čirůvka májovka patří mezi jedlé jarní houby, které si půjde v nejbližší době nasbírat. Je přitom nejen chutná, ale může např. snižovat hladinu cukru v krvi. Rozšíření a růst čirůvky májovky Čirůvka májovka je jedlá houba, která […]

Pelmeně: národní jídlo Ruska, které si lze připravit na mnoho způsobů
Světové pokrmy

Pelmeně: národní jídlo Ruska, které si lze připravit na mnoho způsobů

Pelmeně jsou ruským národním jídlem, které je oblíbené i v dalších částech světa. Připravit si jej přitom můžete na mnoho způsobů. Původ pelmení Pelmeně jsou národní jídlem v Rusku, ale oblíbené jsou rovněž v zemích, které bývaly součástí […]

Sopa de ajo: vynikající španělská česnečka, kterou si lze připravit i u nás
Světové pokrmy

Sopa de ajo: vynikající španělská česnečka, kterou si lze připravit i u nás

Sopa de ajo je španělská česnečka, kterou si můžete připravit i u nás. V českých obchodech totiž seženete všechny potřebné ingredience. Původ španělské česnečky Česnečka je velmi oblíbenou polévkou v mnoha evropských zemích, a to včetně Česka […]

Tymiánový sirup účinně pomáhá (nejen) při kašli. Připravit si ho lze i doma
Recepty

Tymiánový sirup účinně pomáhá (nejen) při kašli. Připravit si ho lze i doma

Tymián je známé kuchyňské koření, které má ale také léčivé účinky. Takový tymiánový sirup může např. pomáhat při kašli, stejně jako při dalších neduzích. Původ tymiánu Tymián obecný je název pro rostlinu z čeledi hluchavkovitých, která […]

Srbská kuchyně je plná chutných, ale zároveň mastných a těžkých jídel
Světové kuchyně

Srbská kuchyně je plná chutných, ale zároveň mastných a těžkých jídel

Srbská kuchyně je plná vynikajících pokrmů, z nichž některé jsou oblíbené i u nás. S českou kuchyní však má ještě něco společné – je plná mastných a těžkých jídel. Historie srbské kuchyně Srbsko je balkánskou zemí, typické […]

Bršlice kozí noha obsahuje 4× více vitamínu C než citrón. Přesto je považována za plevel
Bylinky a rostlinky

Bršlice kozí noha obsahuje 4× více vitamínu C než citrón. Přesto je považována za plevel

O bršlici kozí noze se často hovoří jako o plevelu. Ve skutečnosti se však jedná o účinnou „léčivku“, jež nám může pomoci s mnoha neduhy. Výskyt bršlice kozí nohy Bršlice kozí noha je poměrně známá rostlina […]

Velikonoční beránek: tradiční dobrota, kterou si lze připravit netradičně
Pochutiny

Velikonoční beránek: tradiční dobrota, kterou si lze připravit netradičně

Velikonoční beránek je jednou z tradic, které jsou s tímto jarním svátkem nedílně spojeny. V současné době si ho navíc můžete připravit originálně. Tradice velikonočního beránka Oběť beránka se dříve dělala k připomenutí vyvedení Židů z Egypta. Tento sudokopytník se […]

Masečník kulovitý: velmi vzácná jarní houba, jejíž nález by přepsal atlasy hub
Bylinky a rostlinky

Masečník kulovitý: velmi vzácná jarní houba, jejíž nález by přepsal atlasy hub

Masečník kulovitý je jedlá jarní houba, která nebyla na českém území nalezena několik desetiletí. Kdo ji tedy najde, najde poklad. Původ masečníku Masečník kulovitý roste v Evropě, Asii i Severní Americe. V 19. století byl objeven i […]