Hnědá rýže je nutričně výrazně hodnotnější než bílá
Obiloviny

Hnědá rýže je nutričně výrazně hodnotnější než bílá

Rýže patří k nejrozšířenějším potravinám na světě. Většina lidí v ČR ovšem používá bílou variantu, která je nutričně daleko méně hodnotná než hnědá rýže. Původ rýže Rýže je rostlina z čeledi lipnicovitých, kam patří rovněž pšenice, ječmen, žito, […]

Čínská specialita, jež zřejmě přenesla koronavirus na člověka
Zprávy a události

Čínská specialita, jež zřejmě přenesla koronavirus na člověka

Největším strašákem nového desetiletí je prozatím jisté infekční onemocnění. Co je koronavirus a jak se přenesl na člověka? Možná z dosti atypické pochoutky. Co je koronavirus? Koronavirus je označení hned pro čtyři druhy virů, z nichž některé […]

Housenice čínská: houba, která prodlužuje život
Bylinky a rostlinky

Housenice čínská: houba, která prodlužuje život

Čínská medicína zná mnoho léčivých prostředků. Jen málo z nich je ovšem považováno za tak všestrannou „léčivku“ jako housenice čínská. Tato houba prý dokonce dokáže prodloužit život. Původ housenice čínské Housenice čínská (Cordyceps sinensis) je asijská […]

Mořská sůl obsahuje řadu minerálů. Navíc zaujme chutí
Koření a dochucovadla

Mořská sůl obsahuje řadu minerálů. Navíc zaujme chutí

Mořská sůl je dnes používána stále častěji i mimo přímořské oblasti. Nejenže obsahuje spoustu minerálů, ale navíc bývá označována za chutnější. Historie používání mořské soli Ačkoli je u nás dnes nejpoužívanější sůl kamenná, v obchodech se […]

Kaki: „pokrm bohů“, který je ideální pro chladné měsíce. Ochutnejte zdravé vánoční ovoce
Ovoce

Kaki: „pokrm bohů“, který je ideální pro chladné měsíce. Ochutnejte zdravé vánoční ovoce

Kaki je ovoce, kterému se dostává neustále větší pozornosti. Nejenže je totiž velmi chutné, ale obsahuje také látky, jež nám mohou prospět právě v průběhu chladných měsíců. Kaki a jeho původ Kaki pochází z tomelu japonského […]

Miso: pokrm samurajů, který si vydobyl pozornost i na Západě
Světové pokrmy

Miso: pokrm samurajů, který si vydobyl pozornost i na Západě

Miso je fermentovaná pasta vyráběná zejména ze sójových bobů. Jedná se přitom o zdravou kuchyňskou ingredienci, která ozvláštní chuť připravovaných pokrmů. Původ pasty miso Pasta miso je dnes považována za tradiční japonský pokrm. To je […]

Galgán lékařský: rostlina příbuzná zázvoru, která jej možná dokonce překonává léčivými účinky
Bylinky a rostlinky

Galgán lékařský: rostlina příbuzná zázvoru, která jej možná dokonce překonává léčivými účinky

Galgán lékařský je rostlinou příbuznou zázvoru. Ačkoli je oproti němu méně známý, v kuchyni má podobné využití a minimálně se mu vyrovná i léčivými účinky. Původ galgánu lékařského Galgán lékařský je rostlina z čeledi zázvorníkovitých, která zřejmě […]

Buddhova ruka: ovoce, o němž většina Čechů nikdy neslyšela. Přesto je chutné, zdravé a voňavé
Ovoce

Buddhova ruka: ovoce, o němž většina Čechů nikdy neslyšela. Přesto je chutné, zdravé a voňavé

Buddhova ruka neboli Bushukan je zvláštní ovoce, které na pultech českých obchodů jen tak nenajdete. Můžete si jej ovšem sami vypěstovat, což se vyplatí nejen kvůli nezvyklému tvaru. Původ Buddhovy ruky Buddhova ruka patří mezi […]

Kotvičník zemní na zahrádce
Bylinky a rostlinky

Kotvičník zemní: rostlina, která je často označována jako bylinné afrodiziakum

Kotvičník zemní je rostlinnou která u nás volně roste poměrně vzácně, ale je doporučována pro své pozitivní účinky. Na druhou stranu by ji neměl používat každý, protože některým skupinám může i uškodit. Původ a rozšíření […]

Polévka z ptačích hnízd a slin. Za kilo této „pochoutky“ můžete zaplatit i 2 000 dolarů
Světové pokrmy

Polévka z ptačích hnízd a slin. Za kilo této „pochoutky“ můžete zaplatit i 2 000 dolarů

Ve světě existuje mnoho bizarních jídel, nicméně pomyslné první místo zřejmě můžeme s klidem přisoudit polévce z ptačích hnízd, která je tvořena především slinami. Dobrou chuť! Odkud se polévka z ptačích hnízd vzala? Ne, není známo, […]