Velikonoční nádivka: vyzkoušejte i netradiční ingredience
Zvyky a obyčeje

Velikonoční nádivka: vyzkoušejte i netradiční ingredience

Velikonoční nádivka neboli velikonoční hlavička je tradičním pokrmem, jenž nedílně patří ke svátkům jara. Navíc si ji lze připravit na mnoho způsobů. Tradice velikonoční nádivky Velikonoce jsou křesťanským svátkem, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. […]

Francouzská cibulačka: jednoduchá a rychlá polévka, jež podporuje imunitu
Světové pokrmy

Francouzská cibulačka: jednoduchá a rychlá polévka, jež podporuje imunitu

Francouzská cibulačka sice patří mezi polévky, které ne každý miluje, nicméně může být nejen rychlá, ale také chutná a navíc zdravá. Cibulačka se nedělá pouze ve Francii Francouzská cibulačka je zcela bez překvapení polévka, které […]

Pivo
Zprávy a události

Koronavirus a pivo aneb jak epidemie SARS-CoV-2 zatočila se zlatavým mokem

Koronavirus značně ovlivňuje naše životy. Podstatný vliv má přitom i na náš národní nápoj, pivo, neboť významně zasáhl restaurace, hospody i pivovary. Destrukce trhu s čepovaným pivem Epidemie viru SARS-CoV-2 má velký vliv na životy lidí […]

Domácí utopenci mohou být skutečně originální
Světové pokrmy

Domácí utopenci mohou být skutečně originální

Utopenci patří mezi Čechy k velmi oblíbeným pochoutkám. Skvěle totiž chutnají k pivu. Připravit si je přitom lze na mnoho způsobů. Jak utopenci vznikly? To se asi nikdy nedozvíme. Říká se ovšem, že se jedná o vynález […]

Španělský ptáček: klasika, která ale nepochází ze Španělska
Světové pokrmy

Španělský ptáček: klasika, která ale nepochází ze Španělska

Španělský ptáček patří mezi speciality české, nebo spíše středoevropské kuchyně. Ze Španělska přitom určitě nepochází. Původ španělského ptáčka Existují pokrmy, které se honosí názvy určitých míst. Patří mezi ně např. holandský řízek anebo španělský ptáček. […]

Celer: velmi zdravá zelenina vhodná pro aktuální situaci
Zelenina

Celer: velmi zdravá zelenina vhodná pro aktuální situaci

Celer zřejmě moc lidí neobdivuje kvůli chuti. Jenže tuto zdravou zeleninu si lze připravit i chutně, jak dokládá např. celerová pomazánka. Původ miříku Celer je bulvou rostliny, která se nazývá miřík celer (Apium graveolens). Její […]

První jarní houby. Sbírat lze šťavnatku, kačenku či smrže
Bylinky a rostlinky

První jarní houby. Sbírat lze šťavnatku, kačenku či smrže

Jarní houby sbírají především zkušení houbaři, protože „praváky“ právě nepřipomínají. Přesto jsou mnohé z nich jedlé a některé dokonce velmi chutné. Šťavnatka březnovka Jak napovídá druhový název, tato houba roste už v březnu, přičemž výjimečně se může […]

Bramborák: křupavá tradice, jíž lze připravit originálně
Světové pokrmy

Bramborák: křupavá tradice, jíž lze připravit originálně

Bramboráky jsou neodmyslitelnou součástí tradiční české kuchyně. Připravit si je přitom lze v mnoha variantách, z nichž některé jsou dokonce sladké! Něco málo z historie Brambory se v Evropě mohly začít konzumovat až po Kolumbově objevení Ameriky, neboť […]

Tatarák může být nebezpečný. Rizika lze ale eliminovat
Maso

Tatarák může být nebezpečný. Rizika lze ale eliminovat

Tatarský biftek neboli tatarák se v ČR řadí mezi oblíbená jídla v domácnostech, hospodách i restauracích. Rizika spojená s konzumací lze navíc eliminovat. Původ tatarského bifteku Tatarský biftek nemá nic společného s Tatary, tedy s příslušníky turkického národa, kteří […]

Tradiční zelňačka z červeného zelí zasytí i zahřeje v sychravých dnech
Světové pokrmy

Tradiční zelňačka z červeného zelí zasytí i zahřeje v sychravých dnech

Aktuálně je za okny poněkud sychravo, proč si tedy nepřipravit polévku, která vás nejen zasytí, ale i zahřeje. Zelňačka z červeného zelí to určitě dokáže. Původ červeného zelí Hlávkové zelí je kultivarem brukve zelné, která rostla […]