Moravský vrabec vám neuletí. Připravuje se z vepřového masa
Světové pokrmy

Moravský vrabec vám neuletí. Připravuje se z vepřového masa

Moravský vrabec je pokrm, kvůli kterému nebudete muset shánět menší opeřence. Jaký je ale jeho původ a jak je na tom z hlediska zdraví? Původ moravského vrabce Moravský vrabec je pokrm, který sice nemá nic společného […]

Absinth: nápoj, jenž byl dlouho zakázán. Je prý halucinogenní a vyvolává násilí
Nápoje a alkohol

Absinth: nápoj, jenž byl dlouho zakázán. Je prý halucinogenní a vyvolává násilí

Absinth je alkoholický nápoj, kolem něhož se utvořila spousta mýtů. Díky nim byl dokonce na dlouhou dobu zakázán v mnoha zemích světa. Původ absinthu Absinth je alkoholický nápoj, který se vyrábí z bylinek. První zmínky o něm […]

Perník: pardubický pochází z Hradce Králové, obsahovat může i zapečené šváby
Pochutiny

Perník: pardubický pochází z Hradce Králové, obsahovat může i zapečené šváby

Perník je oblíbenou pochutinou dětí i dospělých. Kolem tohoto sladkého pečiva existuje mnoho zajímavých skutečností, o nichž jste možná vůbec netušili. Původ perníku Perník je sladkým pečivem, jež se v určité formě vyrábělo už ve starověku […]

Tradiční pokrmy, které se připravují na Boží hod vánoční a na Štěpána
Zvyky a obyčeje

Tradiční pokrmy, které se připravují na Boží hod vánoční a na Štěpána

Na Boží hod vánoční i na Štěpána se v mnoha rodinách připravují tradiční pokrmy, které si lze připravit s různými přílohami. Boží hod vánoční a svátek svatého Štěpána Boží hod vánoční (25. prosince) je den, během nějž […]

Krkonošské kyselo si lze na Štědrý den připravit i z netradičních ingrediencí
Světové pokrmy

Krkonošské kyselo si lze na Štědrý den připravit i z netradičních ingrediencí

Krkonošské kyselo je polévka, na níž si i na Štědrý den pochutnávali naši předci. Dnes navíc při její přípravě můžete použít netradiční, ale zdravé ingredience. Původ kysela Kyselo je tradiční polévka, které je oblíbená především […]

Tuzemák se hodí do cukroví. Může být ale nebezpečný
Nápoje a alkohol

Tuzemák se hodí do cukroví. Může být ale nebezpečný

Tuzemák (dříve tuzemský rum) je alkoholický nápoj, který je náhražkou pravého rumu. Přidává se sice do cukroví, ale jeho složení není neproblematické. Historie tuzemáku Pravý rum je alkoholický nápoj, který se připravuje destilací z melasy nebo […]

Pracny (medvědí tlapky) si lze připravit výrazně zdravěji
Cukroví

Pracny (medvědí tlapky) si lze připravit výrazně zdravěji

Pracny neboli medvědí tlapky jsou cukrovím, které je v českých domácnostech velmi oblíbené. Letos si přitom můžete připravit zdravější variantu. Původ medvědích tlapek Pracny neboli medvědí tlapky jsou cukrovím, které je na Vánoce oblíbené v mnoha českých […]

Pučálka: zapomenutý postní pokrm, který je opravdu zdravý
Světové pokrmy

Pučálka: zapomenutý postní pokrm, který je opravdu zdravý

Pučálka je staročeské jídlo, které je spojováno hlavně s Velikonocemi, ale jedl se rovněž na Vánoce. Jedná se přitom o opravdu zdravý pokrm. Původ pučálky Pučálka je staročeským pokrmem, o němž existují zmínky již z 15. století. […]