Cholent
Světové pokrmy

Šoulet: tradiční židovský pokrm, který prospívá zdraví

Šoulet patří mezi pokrmy, které existují stovky let a připravují se dodnes. Jedná se přitom o jednoduché a zdravé jídlo. Šoulet a jeho původ Šoulet je židovský pokrm, který byl poprvé zmíněn ve spisech vídeňského […]

2-24292660
Obiloviny

Bulgur: zdravá příloha, která se stále častěji používá na místo rýže

Bulgur je potravinou, která se stává v české kuchyni stále využívanější. Jedná se totiž o zdravou přílohu, jíž lze využít např. na místo rýže. Původ bulguru Pšenice patří mezi nejstarší kulturní rostliny vůbec. Člověk ji tedy […]

Thai style noodle , Pad thai
Světové pokrmy

Pad thai: legendární nudlový pokrm z Thajska

Pad thai jsou thajské smažené nudle, tedy jednoduchý pokrm, který si zvládne připravit asi úplně každý. Přesto je velmi chutný a zároveň zdravý. Původ pad thai Pad thai (nebo phad thai) patří mezi pokrmy, které […]

1-39565757
Zvyky a obyčeje

Nyotaimori: sushi z nahého ženského těla

Sushi je u nás velmi oblíbeným pokrmem, přičemž lze vyzkoušet i nyotaimori, což je tradice konzumování jídla z nahého ženského těla. Kde se vzalo sushi? Sushi patří k nejznámějším pokrmům japonské kuchyně. První zmínky o něm pocházejí […]

Juniper berries on old wooden table
Koření a dochucovadla

Jalovčinky: zdravé koření, které se nehodí pouze ke zvěřině

Jalovčinky patří mezi tradiční koření, dnes už se ovšem používají méně. Mají však hojné pozitivní účinky na zdraví, takže je vhodné je používat.   Rozšíření jalovce Jalovčinky jsou vlastně šistice jalovce. Tento strom je značně […]

lentil soup on bowl
Luštěniny

Čočka: luštěnina s vysokým obsahem bílkovin vhodná (nejen) pro vegetariány a vegany

Čočka patří mezi nejznámější luštěniny. Je chutná, příprava je lehká a její zemitou a ořechovou chuť má mnoho lidí rádo. Navíc je velmi zdravá. Původ čočky jedlé   Čočka jedlá původně pochází z Přední Asie, přičemž […]

grilled meat on the abrbeque plate
Světové pokrmy

Čevabčiči vzniklo z kebabu. Správně se má grilovat a podávat s ajvarem

Čevabčiči (čevapčiči) je pokrm, který je u nás poměrně oblíbený. Často se ale nepřipravuje tradičně a nepoužívá se ani klasická příloha. Původ čevabčiči Původ čevabčiči (někdy také čevapčiči) musíme hledat v turkických oblastech. Příslušníci turkických národů […]

Star Anise (lat. Illicium verum). Spice badyan.
Koření a dochucovadla

Badyán: voňavé koření, které se po tisíce let používá na potíže s trávením

Badyán patří mezi známé koření, které nejen krásně voní, ale díky tvaru se používá rovněž jako ozdoba a navíc má léčivé účinky. Původ badyánu Ačkoli je dnes badyán v Evropě dosti rozšířením kořením, na „Starý“ kontinent […]

2-26869717
Pečivo a těstoviny

Shirataki: konjakové těstoviny, které velmi podporují hubnutí

Shirataki jsou těstoviny z hlíz zmijovce indického. Jedná se přitom o velmi zdravou potravinu, která pomáhá s hubnutím. Původ zmijovce indického Zmijovec indický, který je známý i pod názvem konjak/konjac, původně pochází z tropických deštných pralesů Asie. V současné […]