Černý kořen: zdravá zelenina, která prý navíc může zabíjet hady
Zelenina

Černý kořen: zdravá zelenina, která prý navíc může zabíjet hady

Černý kořen je kořenová zelenina z rostliny zvané poněkud atypicky, totiž hadí mord španělský. Přesto je nejen chutný, ale také zdravý. Původ hadího mordu španělského Hadí mord španělský je rostlina z čeledi hvězdnicovitých. Tento poměrně atypický název […]

Špalda: prastarý druh pšenice, který pomáhá imunitě i trávení
Obiloviny

Špalda: prastarý druh pšenice, který pomáhá imunitě i trávení

Pšenice špalda je prastará obilnina, která se opět začíná dostávat do popředí zájmu. Je totiž nutričně bohatá, dobře stravitelná a pomáhá s některými neduhy. Původ pšenice špaldy Špalda je prastarým druhem pšenice, jejíž původní domovinu asi […]

Penízovka sametonohá (enoki) je jednou z nejchutnějších hub. Navíc roste i v zimě
Bylinky a rostlinky

Penízovka sametonohá (enoki) je jednou z nejchutnějších hub. Navíc roste i v zimě

Penízovka sametonohá neboli enoki je houba, kterou si lze nasbírat i v průběhu zimních měsíců. Navíc jde o velmi chutnou a zdravou kuchyňskou ingredienci. Rozšíření penízovky sametonohé Penízovka sametonohá (Flammulina velutipes) je jedlá houba v Japonsku nazývaná […]

Seitan: pšeničný lepek, který je výrazně stravitelnější než bílé pečivo
Obiloviny

Seitan: pšeničný lepek, který je výrazně stravitelnější než bílé pečivo

Seitan je vlastně pšeničný lepek, proti kterému se v posledních letech výrazně brojí. Je se ale v tomto případě něčeho obávat? Původ seitanu Ačkoli by se mohlo zdát, že je seitan novinkou moderního způsobu stravování, opak je […]

Arabská kuchyně: falafel, hummus, bulgur a další zdravé pokrmy
Světové kuchyně

Arabská kuchyně: falafel, hummus, bulgur a další zdravé pokrmy

Arabská kuchyně zahrnuje pokrmy, jež vznikly v arabském světě. Mnohé jsou oblíbené po celém světě, přičemž je často seženete v obchodech se zdravou výživou. Historie arabské kuchyně Arabská kuchyně vznikla samozřejmě na Arabském poloostrově. Jeho jižní část […]

Plněné papriky jsou oblíbené po celém světě. Připravit si je lze v mnoha variantách
Světové pokrmy

Plněné papriky jsou oblíbené po celém světě. Připravit si je lze v mnoha variantách

Plněné papriky jsou pokrmem, který není ani zdaleka součástí pouze české kuchyně. Naopak je lze nalézt v kuchyních po celém světě. Původ plněných paprik O původu plněných paprik lze pouze spekulovat, nicméně se jedná o tradiční […]

Krevety nejsou jen skvělé. Zároveň jde o výtečný zdroj živin s minimem kalorií
Ryby a mořské plody

Krevety nejsou jen skvělé. Zároveň jde o výtečný zdroj živin s minimem kalorií

Krevety jsou mořské plody, z nichž si lze např. připravit krevetový koktejl. Jedná se přitom nejen o pochoutku, ale také o výtečný zdroj prospěšných látek. Původ krevet Krevety (Caridea) patří mezi korýše, a to konkrétně mezi […]

Samahan: výrazný ájurvédský nápoj, který pomáhá (nejen) při virových onemocněních
Nápoje a alkohol

Samahan: výrazný ájurvédský nápoj, který pomáhá (nejen) při virových onemocněních

Samahan je nápojem z jižní Asie, který má opravdu velmi štiplavou chuť. Pomáhá ovšem s mnoha neduhy a podporuje imunitu, což je dnes opravdu důležité. Původ samahanu Zdravé nápoje z bylinek se odedávna připravují po celém světě. Nejenže […]

Reishi: „houbu nesmrtelnosti“, která pomáhá zvýšit imunitu
Bylinky a rostlinky

Reishi: „houbu nesmrtelnosti“, která pomáhá zvýšit imunitu

Pokud jste se v novém roce rozhodli „přesedlat“ na zdravější životní styl, můžete se zaměřit na reishi, které se někdy říká „houba nesmrtelnosti“. Původ reishi Reishi neboli lesklokorka lesklá (Ganoderma lucidum) pochází z Dálného východu, přičemž se jedná […]

Červená čočka: zdravá luštěnina, která nenadýmá, a připravit si ji lze do 20 minut
Luštěniny

Červená čočka: zdravá luštěnina, která nenadýmá, a připravit si ji lze do 20 minut

Červená čočka patří mezi velmi zajímavé luštěniny, neboť je zdravá a zaujme i rychlou přípravou. Můžete si ji tedy připravit třeba na Nový rok. Původ červené čočky Čočka jedlá (Lens culinaris) je rostlina z čeledi bobovitých, […]