Kimči: jedna z pěti nejúčinnějších potravin prevence proti rakovině
Světové pokrmy

Kimči: jedna z pěti nejúčinnějších potravin prevence proti rakovině

Kimči je korejské národní jídlo, které tvoří fermentovaná zelenina a koření. Tato příloha disponuje ostrou chutí, takže zaujme především milovníky pikantních jídel, zároveň je ale velmi zdravá. Původ kimči Kimči je pokrm s dlouhou historií. První […]

Saké: japonský nápoj, který může pomoci s mnoha zdravotními komplikacemi
Nápoje a alkohol

Saké: japonský nápoj, který může pomoci s mnoha zdravotními komplikacemi

Saké zná mnoho Čechů pouze z japonských filmů, anebo ze západních snímků, které nějak odkazují ke kultuře Japonska. Tento zajímavý alkoholický nápoj dnes ale můžete jednoduše sehnat i u nás. Historie saké Saké v japonštině označuje v podstatě […]

Japonská kuchyně: originální a pestrá, navíc patří mezi nejzdravější na světě
Světové kuchyně

Japonská kuchyně: originální a pestrá, navíc patří mezi nejzdravější na světě

Japonská kuchyně je v mnoha ohledech typická. U nás je známá především díky suši, ale existuje mnoho dalších charakteristických pokrmů, které jsou nejen chutné, ale také zdravé! Historie japonské kuchyně Japonská kuchyně byla v minulosti ovlivněna dalšími […]

Pohanka je obilovina, která získává na oblibě
Obiloviny

Pohanka: velmi zdravá potravina vhodná při bezlepkové dietě

Pohanka se na našem území používá již mnoho staletí. Velký „boom“ ovšem zažívá především v poslední době, protože výtečně zapadá do trendu zdravého stravování. Původ a výskyt pohanky Pohanka (Fagopyrum) pochází z Číny, odkud se rozšířila do […]

Meruňka oblíbené ovoce s vysokým obsahem vitamínu C
Ovoce

Meruňky: oblíbené ovoce s vysokým obsahem vitamínu C

Meruňky jsou ovocem, které je u nás dlouhodobě oblíbené. Kde se ale vlastně nachází jejich původní domovina a jaké kladné účinky mají na naše zdraví? Víte, co všechno si z nich doma připravit? Původ meruňky obecné […]

Velmi zdravé jablka
Ovoce

Jablko: zdravé ovoce, které pochází z Kazachstánu

V Čechách, na Moravě ani ve Slezsku bychom zřejmě nenašli člověka, který nikdy v životě neochutnal jablko. Toto ovoce bychom ostatně měli konzumovat častěji, protože je nejen chutné, ale také zdravé. Původ a rozšíření jablek Původním druhem […]

Bez černý: dříve univerzální léčivka, dnes důležitá kuchyňská ingredience
Bylinky a rostlinky

Bez černý: dříve univerzální léčivka, dnes důležitá kuchyňská ingredience

Bez černý měl v minulosti pověst rostliny, která dokáže lidem pomoci snad s každým neduhem. V současné době už tak optimističtí nejsme, nicméně stále nám má co nabídnout. Původ bez černého Bez černý (Sambucus nigra) je rostlinou z čeledi […]

Chlorella v prášku a tabletkách
Bylinky a rostlinky

Chlorella: zdroj velkého množství zdraví prospěšných látek. Více chlorofylu nikde jinde nenajdete

Chlorella je řasa, která disponuje několika vlastnostmi, které ji činí jedinečnou. Jedná se např. o nejrychleji rostoucí rostlinu na Zemi, jež vyniká i vysokým obsahem chlorofylu. Chlorella jako jedna z nejstarších řas na Zemi Chlorella […]

Skvělý čaj proti nachlazení
Nápoje a alkohol

Čaj nemusí být jen zdravý nápoj. Využijte ho také při přípravě pokrmů

Čaj sice není v Evropě známý ani zdaleka tak dlouho jako v Asii, nicméně se stal tradiční součástí kultury „Starého kontinentu“. Čajové lístky se navíc nehodí pouze pro přípravu horkých nápojů, ale mají mnohem širší […]