Miso: pokrm samurajů, který si vydobyl pozornost i na Západě
Světové pokrmy

Miso: pokrm samurajů, který si vydobyl pozornost i na Západě

Miso je fermentovaná pasta vyráběná zejména ze sójových bobů. Jedná se přitom o zdravou kuchyňskou ingredienci, která ozvláštní chuť připravovaných pokrmů. Původ pasty miso Pasta miso je dnes považována za tradiční japonský pokrm. To je […]

Galgán lékařský: rostlina příbuzná zázvoru, která jej možná dokonce překonává léčivými účinky
Bylinky a rostlinky

Galgán lékařský: rostlina příbuzná zázvoru, která jej možná dokonce překonává léčivými účinky

Galgán lékařský je rostlinou příbuznou zázvoru. Ačkoli je oproti němu méně známý, v kuchyni má podobné využití a minimálně se mu vyrovná i léčivými účinky. Původ galgánu lékařského Galgán lékařský je rostlina z čeledi zázvorníkovitých, která zřejmě […]

Kapr obecný není součástí štědrovečerní večeře odedávna. Navíc vůbec nepochází z Evropy
Ryby a mořské plody

Kapr obecný není součástí štědrovečerní večeře odedávna. Navíc vůbec nepochází z Evropy

Kapr jako hlavních chod na Štědrý večer je u nás dlouholetou tradicí. Přesto nejde o zase tak starý zvyk, přičemž tato ryba dokonce původně ani nepochází z evropských vod.   Původ kapra obecného Kapr obecný existuje […]

Buddhova ruka: ovoce, o němž většina Čechů nikdy neslyšela. Přesto je chutné, zdravé a voňavé
Ovoce

Buddhova ruka: ovoce, o němž většina Čechů nikdy neslyšela. Přesto je chutné, zdravé a voňavé

Buddhova ruka neboli Bushukan je zvláštní ovoce, které na pultech českých obchodů jen tak nenajdete. Můžete si jej ovšem sami vypěstovat, což se vyplatí nejen kvůli nezvyklému tvaru. Původ Buddhovy ruky Buddhova ruka patří mezi […]

Rýmovník
Bylinky a rostlinky

Rýmovník: pomůže zatočit s rýmou i dalšími problémy

Rýmovník je rostlinou, která se v posledních letech dostává stále více do obecného povědomí. Jedná se totiž o velice účinnou zbraň proti rýmě a navíc disponuje i mnoha dalšími pozitivními vlastnostmi. Původ lze hledat v […]

Durian: velmi zdravé ovoce, jehož zápach ale snese málokdo
Ovoce

Durian: velmi zdravé ovoce, jehož zápach ale snese málokdo

Durian je zdravé ovoce, které má příjemnou sladkou chuť. Přesto je dosti kontroverzní. Mnozí lidé totiž nesnesou jeho odér. V jihovýchodní Asii se dokonce na některých místech vůbec nesmí vyskytovat. Původu durianu Durian je tropické ovoce, […]

Kari koření: velmi zdravé indické koření
Koření a dochucovadla

Kari koření: velmi zdravé indické koření

Kari je směs koření, která sice pochází z Indie, nicméně v této jihoasijské zemi se minimálně v dřívějších dobách samostatně nevyrábělo. Ani název přitom není příliš přesný. Původ kari koření Ačkoli je kari koření spojováno především s indickou kuchyní, […]

Kotvičník zemní na zahrádce
Bylinky a rostlinky

Kotvičník zemní: rostlina, která je často označována jako bylinné afrodiziakum

Kotvičník zemní je rostlinnou která u nás volně roste poměrně vzácně, ale je doporučována pro své pozitivní účinky. Na druhou stranu by ji neměl používat každý, protože některým skupinám může i uškodit. Původ a rozšíření […]

Polévka z ptačích hnízd a slin. Za kilo této „pochoutky“ můžete zaplatit i 2 000 dolarů
Světové pokrmy

Polévka z ptačích hnízd a slin. Za kilo této „pochoutky“ můžete zaplatit i 2 000 dolarů

Ve světě existuje mnoho bizarních jídel, nicméně pomyslné první místo zřejmě můžeme s klidem přisoudit polévce z ptačích hnízd, která je tvořena především slinami. Dobrou chuť! Odkud se polévka z ptačích hnízd vzala? Ne, není známo, […]

Ryba Fugu: obsahuje smrtící jed, který je až 200× nebezpečnější než kyanid draselný
Ryby a mořské plody

Ryba Fugu: obsahuje smrtící jed, který je až 200× nebezpečnější než kyanid draselný

Fugu je ryba, která se konzumuje především v Japonsku. Přesto je známá po celém světě, protože se jedná o velmi nebezpečnou pochoutku. Některé části fugu jsou totiž extrémně jedovaté. Výskyt ryby fugu Fugu je japonský název […]