Čatní stimuluje chuť a podporuje zažívání
Koření a dochucovadla

Čatní stimuluje chuť a podporuje zažívání

Chutney neboli čatní je dochucovadlo, které v ČR zatím nepatří k nejpoužívanějším. Určitě ale spadá mezi ta nejzdravější! Původ čatní Čatní (chutney) je indický pokrm, resp. různé husté omáčky, které dochucují hlavní jídlo. V této zemi […]

Salak: „hadí ovoce“, jež vypadá vskutku netradičně
Ovoce

Salak: „hadí ovoce“, jež vypadá vskutku netradičně

Salak neboli hadí ovoce je v České republice prakticky neznámou potravinou. Přesto zaujme nejen chutí a kladným vlivem na trávení, ale v prvé řadě už vzhledem. Původ hadího ovoce Salak patří mezi tropická ovoce, přičemž […]

Bhútánská kuchyně aneb tradiční pokrmy z „ráje na Zemi“
Světové kuchyně

Bhútánská kuchyně aneb tradiční pokrmy z „ráje na Zemi“

Bhútánská kuchyně je pro Čechy prakticky neznámá, stejně jako celá tato jihoasijská země, které se někdy říká „ráj na Zemi“. Historie bhútánské kuchyně Bhútán je stát v jižní Asii, o kterém někteří Češi asi nikdy neslyšeli, […]

Housenice čínská: houba, která prodlužuje život
Bylinky a rostlinky

Housenice čínská: houba, která prodlužuje život

Čínská medicína zná mnoho léčivých prostředků. Jen málo z nich je ovšem považováno za tak všestrannou „léčivku“ jako housenice čínská. Tato houba prý dokonce dokáže prodloužit život. Původ housenice čínské Housenice čínská (Cordyceps sinensis) je asijská […]

Mořská sůl obsahuje řadu minerálů. Navíc zaujme chutí
Koření a dochucovadla

Mořská sůl obsahuje řadu minerálů. Navíc zaujme chutí

Mořská sůl je dnes používána stále častěji i mimo přímořské oblasti. Nejenže obsahuje spoustu minerálů, ale navíc bývá označována za chutnější. Historie používání mořské soli Ačkoli je u nás dnes nejpoužívanější sůl kamenná, v obchodech se […]

Saturejka pomáhá s trávením těžkých jídel a zlepšuje zažívání
Bylinky a rostlinky

Saturejka pomáhá s trávením těžkých jídel a zlepšuje zažívání

Saturejka je rostlinou, z jejíž natě se vyrábí koření. Ačkoli u nás není tolik používané, nejenže provoní připravovaná jídla, ale také pomáhá s jejich trávením. Původ a rozšíření saturejky Saturejce vyhovují teplejší oblasti. Původně rostla především ve […]

Čufa: „tygří ořechy“, které milují lidé i kapři
Bylinky a rostlinky

Čufa: „tygří ořechy“, které milují lidé i kapři

Čufa neboli tygří ořechy je zdravá pochutina, jež se doposud v České republice příliš neprosadila. Jak se ovšem zdá, změna je jen otázka času. Mluví se totiž o ní stále více a více. Původ šáchoru jedlého […]

Kuzu: škrob pocházející až ze 100kg kořene. Pomáhá trávení i při vysokém krevním tlaku
Nezařazené

Kuzu: škrob pocházející až ze 100kg kořene. Pomáhá trávení i při vysokém krevním tlaku

Kuzu je tradiční japonský produkt, který se vyrábí z kořene puerarie. V kuchyni jej můžete použít jako zahušťovadlo, navíc ale pomáhá proti různým zdravotním neduhům. Původ kuzu Kuzu je škrob z kořene keře zvaného puerarie, který rostl původně […]

Kaki: „pokrm bohů“, který je ideální pro chladné měsíce. Ochutnejte zdravé vánoční ovoce
Ovoce

Kaki: „pokrm bohů“, který je ideální pro chladné měsíce. Ochutnejte zdravé vánoční ovoce

Kaki je ovoce, kterému se dostává neustále větší pozornosti. Nejenže je totiž velmi chutné, ale obsahuje také látky, jež nám mohou prospět právě v průběhu chladných měsíců. Kaki a jeho původ Kaki pochází z tomelu japonského […]

Arménská kuchyně patří k nejstarším na světě. Navíc je pestrá a zdravá
Světové kuchyně

Arménská kuchyně patří k nejstarším na světě. Navíc je pestrá a zdravá

Češi stále více zkoušejí etnickou gastronomii. Arménská kuchyně ovšem nebývá předmětem jejich zájmu, což je škoda. Ochutnat lze totiž mnoho tradičních pokrmů, které jsou často zdravé. Původ arménské kuchyně Arménie je zemí na pomezí Evropy […]