Agávový sirup je 2× sladší než med a cukr. Stále ale může jít o zdravé sladidlo
Koření a dochucovadla

Agávový sirup je 2× sladší než med a cukr. Stále ale může jít o zdravé sladidlo

Agávový sirup se v posledních letech stal i u nás běžnou alternativou za cukr. Jedná se totiž o zdravější sladidlo. Není nicméně úplně neproblematické. Původ agáve Agáve je rod rostlin, který přirozeně roste zejména v Mexiku. Z některých […]

Plněné papriky jsou oblíbené po celém světě. Připravit si je lze v mnoha variantách
Světové pokrmy

Plněné papriky jsou oblíbené po celém světě. Připravit si je lze v mnoha variantách

Plněné papriky jsou pokrmem, který není ani zdaleka součástí pouze české kuchyně. Naopak je lze nalézt v kuchyních po celém světě. Původ plněných paprik O původu plněných paprik lze pouze spekulovat, nicméně se jedná o tradiční […]

Slunečnice: krásná rostlina, která dává nesmírně zdravá slunečnicová semínka
Semena a ořechy

Slunečnice: krásná rostlina, která dává nesmírně zdravá slunečnicová semínka

Slunečnice není pouze okrasnou rostlinou, ale může také prospět našemu zdraví. To platí především pro slunečnicová semínka, jež obsahují spoustu cenných látek. Původ slunečnice Slunečnice je rostlina z čeledi hvězdnicovitých, do které patří třeba také sedmikráska […]

Maracuja: „Kristovo“ ovoce, které obsahuje 2,5× více železa než citrón
Ovoce

Maracuja: „Kristovo“ ovoce, které obsahuje 2,5× více železa než citrón

Maracuja je ovoce, které pochází z rostliny, jež se nazývá mučenka jedlá. Obsahuje přitom velké množství železa, tedy opravdu důležitého minerálu. Mučenka jedlá a její původ Mučenka jedlá neboli maracuja je teplomilná rostlina, která se stala […]

Krevety nejsou jen skvělé. Zároveň jde o výtečný zdroj živin s minimem kalorií
Ryby a mořské plody

Krevety nejsou jen skvělé. Zároveň jde o výtečný zdroj živin s minimem kalorií

Krevety jsou mořské plody, z nichž si lze např. připravit krevetový koktejl. Jedná se přitom nejen o pochoutku, ale také o výtečný zdroj prospěšných látek. Původ krevet Krevety (Caridea) patří mezi korýše, a to konkrétně mezi […]

Popcorn: občerstvení, které může být dietní i extrémně nezdravé
Světové pokrmy

Popcorn: občerstvení, které může být dietní i extrémně nezdravé

Popcorn je vlivem globalizace oblíbeným občerstvením po celém světě. V zásadě se přitom nemusí jednat o nezdravé jídlo, ale některé varianty jsou rizikové. Původ popcornu Popcorn pochází zcela bez překvapení zpoza „velké louže“. Vždyť kukuřice, která […]

Vanilka: vánoční koření, které může působit blahodárně na zdraví
Koření a dochucovadla

Vanilka: vánoční koření, které může působit blahodárně na zdraví

Vanilka je oblíbené vánoční koření, které se hojně využívá při přípravě cukroví. Středoameričtí indiáni jej ovšem používali i pro její léčivé účinky! Původ vanilky Vanilka je fermentovanou tobolkou některých druhů vanilkovníku, a to především druhu […]

Topinambury: kvalitní alternativa brambor, z níž lze připravit i „bramborový“ salát
Zelenina

Topinambury: kvalitní alternativa brambor, z níž lze připravit i „bramborový“ salát

Topinambury jsou hlízy z rostliny s názvem slunečnice topinambur. Jedná se přitom o zajímavou alternativu brambor, z níž si lze připravit i salát na Vánoce. Původ topinamburu Slunečnice topinambur je bylina z čeledi hvězdnicovitých, jejíž původní domovinou je Severní […]

Kvašená zelenina (pickles): výtečná zásobárna vitamínu C a probiotik
Zelenina

Kvašená zelenina (pickles): výtečná zásobárna vitamínu C a probiotik

Kvašená zelenina neboli pickles patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Obsahuje spoustu cenných látek, a to především vitamín C a pribiotika. Lidstvo a proces kvašení Lidé znají kvasný proces odedávna, přičemž existují důkazy, že jej využívali […]