Odpadkový talíř nepatří do koše. Za vznikem tohoto netradičního pokrmu stáli studenti
Zajímavosti

Odpadkový talíř nepatří do koše. Za vznikem tohoto netradičního pokrmu stáli studenti

Odpadkový talíř sice zní jako něco, od čeho byste se měli držet dál, po jeho objednání ale místo odpadků dostanete bohatý výběr nejrůznějších pokrmů. Však studenti, kteří si odpadkový talíř jako první poručili, si také […]

Párek v rohlíku: Je známý jako jeden ze symbolů Ameriky. Paradoxem je, že tento nápad vznikl v Evropě
Světové pokrmy

Párek v rohlíku: Je známý jako jeden ze symbolů Ameriky. Paradoxem je, že tento nápad vznikl v Evropě

Párek v rohlíku alias hot dog – jeden ze symbolů Ameriky, který se jí na grilovačkách a stadionech. Vznikl na místě, které by vás nejspíš ani nenapadlo, na pláži, a prodávat ho začal jeden evropský […]

Ačokča: Paprikookurka, která proniká i do české kuchyně
Zelenina

Ačokča: Paprikookurka, která proniká i do české kuchyně

Ačokča patří mezi zeleninu, která sice v ČR prozatím není příliš známá, ale začíná se to pomalu měnit. Jedná se totiž o zajímavou kuchyňskou ingredienci. Původ a rozšíření ačokči Ačokča je zelenina, která v České republice určitě […]

Grep: zdravé ovoce, které ale může být i nebezpečné
Ovoce

Grep: zdravé ovoce, které ale může být i nebezpečné

Grep je tropické citrusové ovoce, které je u nás tak trochu ve stínu pomerančů, limetek a citrónů. Ovšem neoprávněně. Původ grapefruitu Grapefruit (zkráceně grep) není jen název pro zdravé ovoce, ale také pro dřevinu, na […]

Crème brûlée: lahodný dezert „oblíbený od Paříže po Peorii"
Světové pokrmy

Crème brûlée: lahodný dezert „oblíbený od Paříže po Peorii“

Crème brûlée je vynikající dezert, který se stal v posledních desetiletích oblíbeným po celém světě. Jeho příprava přitom není nijak složitá. Původ crème brûlée Crème brûlée je dezert, jehož původní domovinou je Francie. První zmínky o něm […]

Jicama: „mexický tuřín“ s příjemnou chutí jablek a vlašských ořechů
Zelenina

Jicama: „mexický tuřín“ s příjemnou chutí jablek a vlašských ořechů

Jicama je u nás dosti neznámou zeleninou, která zaujme příjemnou chutí. Navíc je lehce stravitelná a zároveň má nízkou kalorickou hodnotu. Původ jicamy Jicama je rostlina z čeledi bobovitých a původně pochází z Mexika. Někdy se jí […]

Brambůrky (chipsy): enormně nezdravá pochutina, jež existuje i v šílených variantách
Pochutiny

Brambůrky (chipsy): enormně nezdravá pochutina, jež existuje i v šílených variantách

Brambůrky neboli chipsy jsou aktuálně velmi oblíbenou pochutinou. Bohužel. Jsou totiž velmi nezdravé, neboť obsahují mnoho škodlivých látek. Původ brambůrků O původu hranolků panují různé příběhy. Jeden říká např. to, že je připravil natruc známá […]