Ve světě se dá navštívit celá řada zajímavých restaurací. Když lidé cestují, samozřejmě rádi zajdou do proslavených podniků v daných místech. Pokud někdy budete náhodou mít možnost navštívit Indii, možná vaše kroky také povedou do Ahmedabadu, kde se nachází slavná Záhrobní restaurace.
Na první pohled to lákavě nezní, že? Proto se někdy podniku říká také šťastná restaurace. Někteří lidé tvrdí, že to je kvůli přilákání hostů, jiní ale věří tomu, že posezení a oběd v tomto podniku skutečně může člověku přinést štěstí, uvádí Ladible.
Oběd mezi hroby
Když Krishnan Kutti kdysi pozemek kupoval, měl s ním velké plány. Věděl, že chce založit restauraci, zároveň ale neměl peníze na koupi jiného místa, než místního hřbitova určeného k likvidaci. On se ale rozhodl skutečnosti využít.
Místo toho, aby hroby v daném místě zlikvidoval tak, jak se předpokládalo, rozhodl se kolem nich postavit restauraci a využít je jako dekoraci podniku. A to přesto, že měl k likvidaci hrobů plné právo. On však tvrdil, že by tím narušil klid duší zemřelých.
Tím, že místo toho do místa začal lákat hosty, kteří si nyní mohou dopřát jídlo mezi náhrobky, podle svých slov naopak dopomohl tomu, aby odpočívající duše prožívaly s lidmi radosti jejich všedního života, zatímco budou poslouchat, o čem si při jídle hosté povídají.
Komu hroby patří?
Většina hrobů je natolik zašlá, že je jen těžko možné určit, komu patří. Odborníci se domnívají, že šlo původně o muslimský hřbitov ze 16. století. Sám Kutti tvrdí, že jíst v přítomnosti mrtvých přináší štěstí.
Podle jeho slov restaurace pomáhá zesnulým duším nahlédnout do běžného života dnešních lidí, hostům ale zase pochopit, že smrtí vlastně nic nekončí. Sám majitel se stará o to, aby hroby byly pravidelně udržovány, čištěny, aby k nim byly pokládány květiny.
Mnoho lidí restauraci nazývá záhrobní. Jejím jménem, které jí dal majitel, tedy Šťastná restaurace, ji označuje málokdo. Pro Kuttiho nicméně šťastnou rozhodně je. Podnik funguje už řadu let a vydělává mu slušné peníze.
Zdroj: Times of India, Atlas Obscura, Ladible, Business Insider, News 18
Autor: Šárka Cvrkalová