Zahradnické řízky: Nic nemusíte smažit a jejich chuť je geniální

Zdroj: Shutterstock

Moje rodina miluje maso. Na milion způsobů. A jedním z nejoblíbenějších jídel jsou u nás řízky. Ani ty se ale nedají konzumovat stále stejně. Proto děláme jak řízky klasické, tak také řízky naruby, líné řízky, nebo třeba řízky zahradnické, jejichž chuť je geniální.

Zahradnické řízky jsou skvělou alternativou, pokud vás už nebaví konzumovat maso stále jenom klasicky obalené v trojobalu. Místo toho si připravíte zeleninovou směs s vajíčkem, kterou maso zalijete a upečete v troubě.

Snadné a zdravé

Klasické řízky v trojobalu se smaží na oleji. I když nepatří k extrémně nezdravým jídlům, jsou díky tomu poměrně kalorické. Řízky zahradnické jsou ale daleko zdravější, dělají se totiž zcela bez oleje.

Na jejich přípravu budete potřebovat 600 gramů vepřové kýty, cibuli, malý pórek, kukuřici, 2 vajíčka, červenou a žlutou papriku, 100 gramů strouhaného sýru, smetanu ke šlehání, 3 stroužky česneku, sůl, pepř a grilovací koření.

Zahradnické řízky

Kýtu nakrájejte na plátky, naklepejte a dejte do pekáče. Posypte ji grilovacím kořením, osolte a opepřete. Na troše másla si orestujte nakrájenou cibuli, pórek, kukuřici a papriku, nakonec přidejte prolisovaný česnek.

Rozšlehejte vejce, zalijte s ním zeleninovou směs a nechte 2 minuty mírně opékat. Následně pak celou směsí zalijte plátky masa. Ty posypte strouhaným sýrem a zalijte smetanou. Pak řízky pečte při 180 stupních asi 20 minut.

Zahradnické řízky se podobně jako ty klasické podávají s hranolky či bramborami, vynikající jsou ale také s kaší nebo kroketami. Skvěle se k nim hodí obloha z čerstvé zeleniny a citron, kterým je můžete pokapat.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz