Dnes známe pokrm jako sekanou, kdysi se mu ale říkalo fašírka. Ta záhorácká je ale něčím výjimečná. Kromě masa je v ní velký podíl jedné zeleniny, která dodává pokrmu specifickou chuť.
Obvykle se sekaná konzumuje s brambory nebo s kaší. V tomto případě je to ale jiné. Záhorácká fašírka se jí většinou se zeleninovou oblohou a pečivem. Alespoň v minulosti to tedy bývala tradice.
Na přípravu velmi snadná
Na přípravu záhorácké fašírky budete potřebovat půl kilogramu mletého masa, 300 gramů čerstvé kapusty, 2 housky, 1 cibuli, 2 vejce, 50 gramů slaniny, 150 gramů tvrdého sýru, 3 stroužky česneku, majoránku, mletý pepř, sůl a olej.
Očištěnou kapustu uvařte ve vodě a nechte ji okapat. Housky rozmočte ve vodě. Potom společně obě suroviny namelte a přidejte do masa.
Přidejte nakrájenou cibuli, utřený česnek, koření, na kostičky nakrájenou slaninu a sýr. Dále pak celé vejce a žloutek.
Chutná dobře za tepla i za studena
Z hmoty vytvořte jednu větší šišku, nebo dvě menší. Ty potřete zbylým bílkem a v předehřáté troubě je pečte dozlatova zhruba 40 minut na 180 °C.
Fašírku můžete konzumovat ihned po dopečení. Teplá je vynikající a dnes se někdy podává i s brambory či kaší. Ještě lepší je ale za studena, kdy navíc skvěle vynikne zeleninová mozaika.
Pokud ji dáte na talíř společně s nastrouhaným zelím, mrkví, kolečky cibule a nakrájenou paprikou, vychutnáte si ji tak, jak se jedla dříve. Ideální je k ní přikusovat čerstvý chléb.
Zdroj: Dobru chuť, Plzeň Rozhlas
Autor: Šárka Cvrkalová