Zácpa není nic příjemného a potrápila už v životě každého z nás několikrát. Mnoho lidí na ni ale trpí častěji. Pokud k nim patříte nebo máte právě nějaké zdravotní problémy se zácpou spojené, vyplatí se nastavit speciální dietu.
Zácpu způsobuje především špatné složení střevních bakterií a nedostatek vlákniny. Problém se dá řešit dietou, jsou ale případy, ve kterých byste měli vyhledat lékaře, upozorňuje pro Český rozhlas Plzeň nutriční terapeut Fakultní nemocnice Plzeň Marek Hanza.
Jedná se o chvíle, kdy se ve stolici objeví krev, nebo kdy při sezení na záchodě trpíte velkými bolestmi břicha. Zácpa může být totiž následkem špatného jídelníčku, ale také příznakem nějaké zákeřnější nemoci.
Obiloviny, ovoce a zelenina
Pokud problémem trpíte často, rozhodně byste měli uvažovat o změně jídelníčku. Je důležité do něj zařadit především velké množství ovoce a zeleniny. Tím dostanete do těla potřebnou vlákninu.
Sama o sobě ale zelenina a ovoce nestačí. Doplňte jídelníček luštěninami, obilovinami a celozrnnými potravinami, radí Moje zdraví. Například takové fazole obsahují ve 100 gramech až 37 gramů vlákniny.
Mléčné výrobky
Bílý jogurt, jogurtový nápoj, kefírové mléko, acidofilní mléko, podmáslí a zakysaná smetana obsahují probiotika, která během zácpy pomáhají se správným nastavením střevní mikroflóry. Rozhodně je tak z jídelníčku nevynechávejte.
V neposlední řadě pak volte potraviny s vysokým obsahem vody, doporučuje web Jídelní plán. Mezi jídla bohatá na vodu patří právě ovoce a zelenina, především meloun nebo citrusové plody.
Pomoci ale mohou také nejrůznější polévky, a to ať už ty luštěninové, nebo jen obyčejný vývar. Nezapomínejte ani na vařené luštěniny a brambory, které do sebe velké množství vody vstřebávají.
Zdroj: Český rozhlas Plzeň, Jídelní plán, Aktin, Moje zdraví
Autor: Šárka Cvrkalová