V gastronomii jsou žabí stehýnka známým pojmem. Ačkoli se většině lidí jen při představě, že by měli ochutnat něco takového, obrátí žaludek vzhůru nohama a dostaví se pocity nevolnosti, ve Francii a v Číně je to opravdu velká delikatesa.
Hodně lidí má vůči tomuto pokrmu velké předsudky. Cokoli spojeného s žábami v nich totiž vyvolává představu slizkých tvorů posedávajících u rybníků. Jen vidina toho, že by cokoli z tohoto nepříliš vábného zvířete měli strčit do úst, je pro ně naprosto nemyslitelná. Proč jsou žabí stehýnka takový hit?
Historie je dlouhá
Žabí stehýnka se na talířích těch, kdo se je odváží ochutnat, neobjevují krátce. Historie totiž poukazuje na skutečnost, že se zejména v jižní Číně běžně jedla již v prvním století našeho letopočtu.
Podle záznamů byli této dobrotě srdečně nakloněni také Aztékové. Žabí stehýnka se již před mnoha lety stala populárními i ve Francii. A faktem zůstává, že s touto zemí se tak nějak pojí asi nejvíce.
Když mniši podváděli
S žabími stehýnky se mluví ve spojitosti s katolickou církví. Někdy kolem 12. století se totiž mnichům zakazovalo jíst maso.
Obecně mniši totiž mnoho nedělali a mělo se za to, že příliš tloustnou. Proto jim církev nařídila, aby určitý počet dní v roce nejedli maso.
„Mniši lstivě získali žáby kvalifikované jako ryby,“ odhaluje podvod theguardian.com. To se prý nepočítalo jako maso.
Právě tehdy pravděpodobně vznikla dnešní delikatesa v podobě žabích stehýnek. Ono když si představíte žábu, co jiného kromě stehýnek z ní lze zužitkovat…
Pochoutka i ve Velké Británii
Žabí stehýnka byla dokonce – i když jen velmi krátce – v Británii na přelomu minulého století považována za pochoutku.
Rychle se ale od nich upustilo a dnes už tam s největší pravděpodobností na žabí stehýnka nenarazíte. Britové se ani dobrovolně nepřiznávají k tomu, že by je kdy jedli.
Jaká je nejchutnější žába?
Žabí stehýnka se zpravidla připravovala z žáby mající jméno skokan ostronosý. Ten je ale zákonem chráněný.
„Žabí stehýnka se dají připravit i ze skokana hnědého,“ píše allrecipes.com. Jeho maso ale není považováno za tak kvalitní.
Povídá se, že nejchutnější žáby se vyskytují v tradiční oblasti Dombes. Ta se nachází mezi Ženevou a Lyonem.
Zdroj: theguardian.com, allrecipes.com
Autor: Karolína Nezbedová