Někoho ochutnání žabích stehýnek láká. Pro jiného jde o jídlo, které by nikdy nevzal do úst. Každopádně se jedná o velmi zajímavou součást francouzské kuchyně. Znáte její historii?
Žabí stehýnka jsou považována za delikatesu v mnoha částech světa. Jejich historie sahá hluboko do minulosti a dodnes zůstávají oblíbeným pokrmem v různých kuchyních. Nejvíce se o nich přemýšlí jako o francouzském pokrmu, jedí se ale také například v Číně, píše National Geographic.
Historie pokrmu
Konzumace žabích stehýnek má kořeny ve starověké Číně, kde se jedly již před 8000 lety. Do Evropy se dostaly později, přičemž ve Francii se staly populárními v 12. století.
Francouzi jsou dodnes považováni za největší konzumenty a propagátory tohoto pokrmu, ačkoli není jasné, proč se právě zde stal tak oblíbeným, vysvětluje Taste France.
Dále se pokrm jí také v zemích, jako jsou Indonesie, Vietnam, Thajsko, ale také USA. Žabí stehýnka se nejčastěji připravují smažená, jednoduše obalená v mouce, uvádí The Guardian. V některých kulturách se ale jedí grilovaná, dušená nebo pečená.
Zdravotní přínosy pokrmu
Ačkoli možná pro mnoho z vás může být konzumace žabího masa něco nepřijatelného, ve skutečnosti má toto jídlo celou řadu zdravotních přínosů. Mají totiž menší obsah tuku než kuřecí maso, a jsou tak vhodná jako dietní pokrm.
Na druhou stranu má ale maso velké množství proteinů a bílkovin, obsahuje omega 3-mastné kyseliny, dále pak také vitaminy A, B1, B2, železo a vápník.
Celkově se rozhodně jedná o jídlo, které je vhodné zařadit do jídelníčku, pokud má člověk šanci. U nás to bohužel příliš možné není, navíc jsou žabí stehýnka jídlo, které nepořídíte právě levně.
Zdroj: Zdroj: The Guardian, Matador Network, Taste France, National Geographic
Autor: Šárka Cvrkalová