Máte rádi zajímavé chutě a rádi zkoušíte něco nového? Pokud vám nic moc neříká arabská kuchyně, měli byste zpozornět. Některé jejich pokrmy jsou totiž vynikající a patří k nim mimo jiné i ten s názvem yalanji.
Yalanji je tradiční arabské vegetariánské jídlo, konkrétně druh plněných listů vinné révy. Tato pochoutka pochází z Libanonu a Sýrie, rozšířena je dnes ale v celém blízkovýchodním regionu, píše Plant Based Arab.
Studené i teplé
Yalanji jsou listy vinné révy, které se plní především rýží a zeleninou. Někdy se přidávají houby a koření podle chuti. Jedná se o pochoutku, která se dá jíst jak teplá, tak i studená, uvádí Syria Times.
Pokrm přináší tělu celou řadu zdravotních benefitů. Yalanji je bohaté na vlákninu a minerály, má nízký obsah tuku, hodně vitamínů díky zelenině, na druhou stranu ale obsahuje poměrně dost soli, varuje Middle East Monitor.
Recept na yalanji
Pokud si chcete toto jídlo připravit doma, potřebovat k tomu budete vinné listy, rýži, petrželku, mátu, rajčata, olivový olej, sůl a pepř.
Vinné listy se u nás shánějí trochu složitě, na internetu nebo ve speciálních obchodech se zahraničními surovinami je ale najdete. Listy namočte, aby se s nimi lépe pracovalo.
Rýži smíchejte s kořením a naplňte s ní listy. Přidejte zeleninu, vše zakápněte olivovým olejem. Potom se vše zavine, voda by měla listy udržet zavřené. Použít v případě potřeby můžete párátko. Nakonec yalanji vařte 45 minut v horké vodě.
Zdroj: Plant Based Arab, 196 Flavors, Middle East Monitor, Hungry Paprikas, Syria Times
Autor: Šárka Cvrkalová