Yachaejeon je tradiční korejský pokrm, který patří do kategorie jeon, tedy smažených placek. Název se skládá ze slov yachae (zelenina) a jeon (smažená placka). Jedná se o křupavou, zlatavě opečenou placku plnou nakrájené zeleniny spojenou těstíčkem z mouky.
Jídlo se dnes tradičně podává jako snídaně, protože díky vysokému obsahu zeleniny má plno vitamínů a pomůže zdravě nastartovat den, uvádí web Recipes and Places.
Historie pokrmu
Jeon placky mají v korejské kuchyni dlouhou historii sahající až do období dynastie Joseon (1392-1910), píše web Times of India. Původně byly považovány za luxusní pokrm podávaný při speciálních příležitostech a ceremoniích.
Konkrétně yachaejeon se dnes tradičně připravuje během svátku Chuseok (korejské díkůvzdání) a lunárního Nového roku. V současné době se ale těší také velké oblibě jako populární pouliční jídlo i jako součást domácí kuchyně.
Jak na přípravu jídla
Na přípravu těchto zeleninových palačinek budete potřebovat 200 gramů hladké mouky, 250 mililitrů studené vody, vejce, půl lžičky soli a čtvrt lžičky mletého černého pepře.
Na zeleninou náplň si připravte mrkev, 2 jarní cibulky, cibuli, zelenou papriku, 100 gramů hlívy ústřičné, 100 gramů zelí a 2 stroužky česneku.
V míse smíchejte mouku, vodu, vejce, sůl a pepř do hladkého těstíčka. Nechte ho 15 minut odpočinout. Mezitím si připravte zeleninu.
Nakrájejte vše na tenké proužky, lehce osolte a nechte 10 minut odstát. Přebytečnou vodu vymačkejte. Zeleninu potom vmíchejte do těstíčka, směs by neměla být příliš hustá, ale ani tekutá.
Rozehřejte pánev s rostlinným olejem na středním žáru, Nalijte asi půl hrnku směsi a rozprostřete vše do kruhu. Palačinky smažte asi 3 minuty z každé strany. Placky by měly být křupavé na okrajích a propečené uprostřed.
Zdroj: Times of India, Baking Hermann, Maangchi, Recipes and Places
Autor: Šárka Cvrkalová