Potravinářská látka E415 je známá také jako xantanová guma. A s největší pravděpodobností ji jíte několikrát za den. Dosud se předpokládalo, že lidský organismus nijak neovlivňuje, ale nová studie přinesla překvapivá zjištění.
Kde xantanovou gumu najdete?
Xantanová guma se používá jako zahušťovadlo nebo stabilizátor a v současné době je povoleno její použití v mnoha potravinách, včetně zmrzliny, cukrovinek, čokoládového mléka, pečiva, hotových omáček a dresinků.
Xantanová guma se také používá jako náhrada lepku v bezlepkových potravinách a prodává se jako samostatný doplněk stravy pro keto diety.
Překvapivý objev
Nový výzkum nyní ukazuje, že xantanová guma ovlivňuje naši střevní mikroflóru. Studie byla nedávno publikována v časopise Nature Microbiology týmem vědců z NMBU ve spolupráci s Michiganskou univerzitou a několika dalšími mezinárodními partnery.
Když byla xantanová guma poprvé představena, předpokládalo se, že na nás nemá vliv, protože ji lidské tělo nestráví. Nová studie však ukazuje, že tato přídatná látka přesto ovlivňuje bakterie, které žijí v našich střevech.
Nový potravní řetězec ve střevech
Schopnost trávit xantanovou gumu je v lidské střevní mikroflóře v průmyslově vyspělém světě překvapivě běžná a zřejmě závisí na aktivitě jediné bakterie, která patří do čeledi Ruminococcaceae.
V některých vzorcích byl nalezen i další druh mikroba, který interagoval s xantanovou gumou, a to druh Bacteroides intestinalis.
Bakterie Bacteroides byla vybavena vlastními speciálními enzymy, které jí umožňovaly malé kousky xanthanové gumy požírat.
Vedlejší účinek přidané látky
Střevní bakterie rozkládají xantanovou gumu na její složky monosacharidy, které jsou následně fermentovány (kvašeny) za vzniku mastných kyselin s krátkým řetězcem, které může lidské tělo zpracovat.
Je známo, že mastné kyseliny s krátkým řetězcem dodávají člověku až 10 % kalorií. To naznačuje, že xantanová guma by mohla ve skutečnosti zvýšit příjem kalorií.
Co to znamená pro lidské zdraví?
„Na základě této studie nemůžeme učinit závěr, zda a jak xantanová guma ovlivňuje naše zdraví. Můžeme však říci, že tato přídaná látka ovlivňuje mikrobiotu ve střevech lidí, kteří ji konzumují prostřednictvím potravin,“ říká La Rosa, která se na studii také podílela, webu medicalxpress.com.
Nízká, ale stálá spotřeba xantanové gumy velkou částí populace v průmyslově vyspělých zemích zdůrazňuje potřebu lépe porozumět účinkům této potravinářské přídatné látky na ekologii lidské střevní mikroflóry a na celkové zdraví.
Je potřeba změnit přístup
Když byly přídatné látky poprvé zavedeny, nevěřilo se, že interagují s naší mikrobiotou. S pokrokem ve vědě o mikrobiomu nyní vidíme účinky, které jsme na začátku neviděli.
Tyto nové poznatky by měly být zohledněny při hodnocení bezpečnosti běžně používaných potravinářských přídatných látek.
Zdroj: medicalxpress.com, Matthew P. Ostrowski, Mechanistic insights into consumption of the food additive xanthan gum by the human gut microbiota, 2022
Autor: Dominika Jandorová